Vučićevi mediji najavljuju prosvjed od 200.000 ljudi u Crnoj Gori, tvrde da je Đukanović već pobjegao iz zemlje

Flickr

Za subotu 29. veljače u Crnoj Gori najavljuju se dosad najveći anticrnogorski i prosrpsko-proruski prosvjedi u obliku pravoslavnih litija (procesija) protiv u prosincu 2019. donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji SPC, tamošnja srpska manjina te Srbija smatraju protusrpskim.

Provučićevski i anticrnogorski mediji u Crnoj Gori najavljuju dolazak čak 200.000 prosvjednika te objavljuju da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović već pobjegao iz države, stvarajući time gotovo pučističku i trijumfalističku atmosferu i prijetnje. Na prosvjede će organizirano doći i autobusi iz Srbije, iz srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske, te ostalih dijelova Crne Gore – organizirani prijevoz stoji oko 30 eura – tako da se ponavljaju priče iz Miloševićevskih “događanja naroda” s kraja 80-ih i početka 90-ih godina 20. stoljeća.

Zanimljivost podgoričkih prosvjeda je da će liturgiju u tamošnjem najvećem pravoslavnom hramu, Hramu Hristova vaskrsenja, predvoditi kijevski mitropolit proruske ukrajinske pravoslavne Crkve Onufrije, što ovim prosvjedima i cijeloj situaciji u Crnoj Gori daje dodatni širi politički kontekst.

Naime, Rusija je stala uz Srbiju u tom pitanju, a Ruska pravoslavna crkva podržala je negodovanje SPC-a u povodu crnogorskog Zakona. Dolazak proruskog mitropolita iz Ukrajine u Crnu Goru u jeku prosvjeda dodatna je poruka Podgorici, ne samo iz Srbije nego i iz Moskve. Podsjetimo da je carigradski patrijarh Bartolomej krajem 2018. godine priznao autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC), koju RPC ni SPC ne priznaju i zbog toga su prekinuli odnose s carigradskom patrijaršijom te Grčkom (Eladskom) pravoslavnom crkvom i još nekim pravoslavnim crkvama koje su priznale autokefalnost UPC-u.

Slanjem praktički predstavnika RPC-a u Podgoricu na najveći prosvjed i Beograd i Moskva odaslali su Crnoj Gori jasnu poruku. Ukrajinski veleposlanik u Podgorici rekao je da mitropolit Onufrije ne predstavlja niti je opunomoćenik Crkve ni države Ukrajine iako se tako predstavlja. Ukrajinsko veleposlanstvo u Crnoj Gori smatra potpuno neprikladnim da crkveni dostojanstvenik RPC-a komentira unutarnju politiku i stanje u Crnoj Gori u ime Ukrajine. I iz UPC-a su javili da je jedini zakoniti predstavnik Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Epifanije.U zemlji je, pak, objavljen proglas Pokreta za neovisnu i europsku Crnu Goru, u kojem se navodi da je država u postjugoslavenskom periodu izdržala znatno jače nasrtaje od “aktualne popovske histerije”, pa će izdržati i sadašnji velikosrpski napad. Uzgred, SPC, osim ovoga, ima još jedan problem – raskol SPC-a u SAD-u. Tamo se dio svećenstva odcijepio od SPC-a i osnovao vlastitu crkvu, prisvojivši imovinu SPC-a. U Beogradu pozivaju “otpadnike” da se vrate ili će snositi posljedice, piše Vlado Vurušić za Jutarnji list.

Komentari