Vučić odjednom mijenja retoriku: Bez suradnje Hrvati i Srbi ne mogu preživjeti u budućnosti

Screenshot

Iako već godinama njegov režim upućuje Hrvatskoj provokativne i huškačke poruke, Aleksandar Vučić danas je na Bledu barem pokazao svijest o nužnosti suradnje dviju susjednih zemalja.

Na dvodnevnom Bledskom strateškom forumu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je svoje viđenje o suradnji europskih država pa se tako dotaknuo i Hrvatske.

“Vjerujem u ujedinjenu Europu, jer samo ujedinjena Europa može na prikladan način pronaći odgovore za sva predstojeće krize”, rekao je Vučić te dodao kako svi trebaju shvatiti da su “jedni drugima potrebni”.

“Pogledajte na primjer Srbe i Hrvate koji apsolutno ne mogu ni o čemu da se slože o pitanjima iz prošlosti, ali ja vjerujem da bez suradnje, Srbi i Hrvati ne bi mogli čak ni da prežive u budućnosti niti da poboljšaju svoje pozicije”, rekao je Vučić, prenosi Beta.



No u kasnijoj izjavi opet je našao izliku da pri pozivu na suradnju optuži Hrvatsku.

“Čini mi se da u Hrvatskoj uvijek postoji prostor za negativne izjave o Srbiji i njenom rukovodstvu, slično je i u Srbiji. A danas sam govorio da, iako ne gledamo gotovo ni na jednu stvar isto ili slično, naša budućnost mora biti u suradnji. Ako to ne razumijemo, nećemo opstati ni jedni ni drugi. Morat ćemo biti zajedno ako želimo postojati”, rekao je Vučić.

S obzirom na dvoličnost populističkih odgovora pitanje je koliko dugo će Vučić zadržati ovakvu “miroljubivu” retoriku, pogotovo kad se u Srbiji približe izbori.

Zanimljivo je i da ovakve poruke suradnje dolaze u vrijeme kada Srbija ne radi apsolutno ništa po pitanju suočavanja s prošlošću, pronalaska nestalih kao i istraživanja ratnih zločina. A od vlastitih izjava i postupaka devedesetih, Vučić se također nije nikada ogradio niti ispričao.

Komentari