Vučić najavio reformsku vladu za krizna vremena, uz mandat do travnja 2022.

Twitter

Srbija će dobiti reformsku vladu za krizna vremena, a njezin mandat bit će ograničen do travnja 2022., rekao je u utorak srbijanski predsjednik i vođa vladajuće Srpske napredne stranke – SNS Aleksandar Vučić poslije sjednice stranačkog predsjedništva.

Vučić je najavio da će u vladi “značajnije predstavljanje imati nacionalne zajednice” i istaknuo da je “definirano šest osnovnih ciljeva”, koje su naprednjaci predložili mandatarki Ani Brnabić.

On je novinarima, nakon što je Predsjedništvo SNS-a razmatralo strategiju, sastav i raspodjelu ministarskih mandata, istaknuo da će prioritetni cilj buduće vlade biti „očuvanje života i zdravlja ljudi“.

Vučić je naglasio da potom slijedi “borba za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” i očuvanje vitalnih interesa Srbije na Kosovu.


“Sljedeća je točka borba protiv onih koji su ekonomski napredak Srbije iskoristili za to da stvore neke nove mreže i temelje za uspostavljanje svojih sustava za ubijanje i pljačku ljudi”, naglasio je Vučić, nakon što je dan ranije objavio rat mafiji, jamčeći građanima pobjedu.

“Obećavam, pobijedit ćemo ih i to im jamčim! Bez obzira na osobne, političke i svake druge posljedice”, objavo je Vučić na Instagramu uoči današnje sjednice stranačkog predsjedništva.

Rat između klanova koji nisu iz Srbije prelio se na naše ulice, a neki iz Srbije su pomislili da su jači od države i da mogu raditi što hoće i zato će borba protiv mafije biti „beskompromisna i odlučna“, naglasio je danas Vučić.

On je kao jednu od šest ciljnih točaka buduće vlade istaknuo i očuvanje neovisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, njezine vojne neutralnosti i brigu o nacionalnim intersima.

Jedna od točaka su ubrzane reforme, a poglavito vladavina prava i europske integracije, najavio je Vučić, naglasivši da je, sukladno tome, dogovoreno osnivanje i novog ministarstva – za ljudska prava i društveni dijalog.

Uz to ministarstvo predviđena je raspodjela još jednog ili dva nova ministarska portfelja.

Cilj vlade bit će i da u narednih godinu i pol dana Srbija nastavi ekonomsko jačanje kako bi ove godine, u teškim uvjetima korona krize, bruto nacionalni dohodak (BDP) bio oko nule, a uz rast do šest posto do kraja 2021. godine.

“Mislim da nećemo ove godine imati pad BDP-a, što je ravno čudu”, ocijenio je Vučić.

On je rekao kako će – premda naprednjacima sa 160 od 250 zastupničkih mandata nisu potrebni politički partneri – uz nešto izmijenjen format odnosa, zadržati Socijalističku partiju Srbije (SPS) kao koalicijskog partnera, a vođu socijalista i aktualnog šefa diplomacije Ivicu Dačića najavio je kao budućeg predsjednika Skupštine Srbije.

Najavljujući da će vlada biti ograničenog mandata, „najkasnije do 3. travnja 2022.“, Vučiće rekao da je koaliciju ponudio i Socijalističkoj partiji Srbije i Srpskom patriotskom savezu (SPAS) nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandar Šapića.

Vučić je naglasio kako bi, u slučaju da se danas održavaju parlamentarni izbori, SNS sama imala 180 zastupnika, čak i ako bi na izborima sudjelovale sve stranke i političke organizacije.

Komentari