Vučić najavio pokretanje proizvodnje ruskog cjepiva Sputnjik V u Srbiji

Srbija će investirati koliko god bude potrebno da bi do kraja godine započela domaću proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik V, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić agenciji Reuters, navodeći da je s ruskim šefom države Vladimirom Putinom o tome postigao “inicijalni dogovor”.

Očekuje se da će tim ruskih stručnjaka posjetiti Srbiju sljedećeg tjedna radi razgovora o lokalnoj proizvodnji cjepiva Sputnjik V do kraja godine.

Vučić je rekao da je s ruskim šefom države Vladimirom Putinom postigao inicijalni dogovor o pokretanju procedure koju je opisao kao “kompliciranu i tešku”.

Cilj Srbije, prema Vučićevim riječima, nije samo da Sputnjik V proizvodi za vlastite potrebe već i za izvoz u zemlje regije.



„Trenutno nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije bitno koliko će to koštati, uložit ćemo“, rekao je Vučić.

Reuters navodi da Srbija s više od 530.000 cijepljenih ili oko 7,5 posto ukupne populacije, globalno drži četvrtu najvišu stopu imunizacije na 100 ljudi, poslije Izraela, Britanije i Sjedinjenih Država.

U okviru državne kampanje cijepljenja, građani Srbije trenutno u nacionalnom e-sustavu Ministarstva zdravlja mogu birati između cjepiva kompanije Pfizer Inc-BioNTech, kineskog Sinopharma ili ruskog Sputnjika V.

Prema posljednjim epidemiološkim podacima, objavljenim u petak, u Srbiji je za 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo 14 ljudi, a među 11.854 testirana uzorka registrirano je još 1.968 novih slučajeva zaraze.

Na bolničkom lečenju trenutno je 3.987 pacijenata, a na respiratorima 126.

Od početka epidemije testirano je 2.675.996 uzoraka i registrirano 404.668 zaraženih, službeno je prijavljeno 4.099 smrtnih slučajeva, a stopa smrtnosti je 1,01 posto.

Komentari