Vučić mora povući vojsku, a umjesto ROSU na sjever Kosova dolazi Hrvatska vojska

Intervencijom Europske unije postignuto je kompromis između Prištine i Beograda. A kao i kod svakog kompromisa, teško da itko može ostati zadovoljan.

Zbog zabrane srbijanskih registracijskih tabilca zbog kojih su vozila registrirana u Srbiji morala uzimati zamjenske tablice prilikom ulaska na teritorij Kosova te platiti posebno osiguranje, nastale su blokade graničnih prijelaza od strane lokalnih Srba. Riječ o recipročnoj mjeri Kosova jer isto pravilo vrijedi za državljane s njihovim tablicama, kada žele proći kroz Srbiju.

Zbog takvog stanja Kosovo je poslalo postrojbe specijalne policije (ROSU) sa oklopnim vozilima i dugim cijevima na granicu, na što je Vučić odgovorio slanjem vojske na granicu. Nakon nekog vremena poslano je i teško oklopništvo, a borbeni avioni i helikopteri nadlijetali su granicu.

Europska unija pozivala je na smirenje tenzija, no srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdio je kako je poslao ultimatum NATO-u o povlačenju snaga ROSU-a.



Nakon isteka ultimatuma nije se dogodilo apsolutno ništa, a sam Vučić nestao je iz javnosti zbog navodno lošijeg zdrastvenog stanja.

Foto: MORH/J. Kopi

Umjesto ‘safari vozila’ ROSU-a stižu hrvatski oklopnjaci I helikopteri

No, prema postignutom dogovoru o kojem se oglasio osebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ROSU se ipak mora povući, kao i skidanje srbijanskih tablica. Međutim, to ne znači da je Kosovo jer će se na srbijanske registracije morati stavljati naljepnice.

“Imamo dogovor. Poslije dva dana intenzivnih pregovora dogovor o deeskalaciji i daljnjim koracima upravo je postignut. Zahvaljujem Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore u korist građana”, objavio je Lajčak na Twitteru.

U objavi je priložio i sliku sporazuma u tri točke.

Prema prvoj s prijelaza Jarinja i Brnjaka istodobno će početi povlačenje ROSU-a kao i srpskih barikada, što bi trebao završiti rano poslijepodne istoga dana.

Umjesto ROSU-a, svoje snage ondje će rasporediti snage mirovne misije NATO-a KFOR među kojima se nalaze i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

KFOR će svoje snage rasporediti na administrativnim prijelazima prije povlačenja specijalnih postrojbi i barikada i tu ostati iduća dva tjedna.

Foto: MORH/J. Kopi

Naljepnice preko srpskog grba

Prema drugoj točki, od 4. listopada započinje primjena režima naljepnica za registarske tablice, kao privremena mjera dok se ne dođe do trajnog rješenja. Naljepnice će se stavljati preko srpskog grba na tablicama vozila iz Srbije.

Prema trećoj točki, formiat će se radna skupina, koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rješenju za registarske tablice po EU standardima i praksama.

Međutim, nije spomenuto je li po pitanju tablica popustila i Srbija, koja i dalje ne dozvoljava službene tablice Kosova.

SAO Severno Kosovo?

Da je sporazum postignut, potvrdio je i srbijanski predsjednik Vučić te rekao kako je EU “nedvosmisleno stavila do znanja da je sljedeća tema pregovora u Bruxellesu Zajednica srpskih općina”, ali nije isključio mogućnost “da kosovska strana to odbije”. Dakle i od “zajednice” bez suglasnosti albanske strane neće biti ništa.

Komentari