Vučić će nazočiti pogrebu mitropolita Amfilohija: ‘Time se šalje poruka snažnog jedinstva srpskog naroda, crkve i države’

Twitter

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predvodit će u nedjelju u Podgorici državno izaslanstvo na sprovodu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je u petak umro od posljedica infekcije koronavirusom, potvrdilo je u subotu Veleposlanstvo Srbije u Crnoj Gori.

“Ukopu će nazočiti i visoko izaslanstvo Vlade Srbije, čiju nazočnost smatramo izuzetno važnom, obzirom na ulogu i značaj mitropolita Amfilohija za srpski narod, crkvu i državu”, navedeno je u priopćenju srbijanskog veleposlanstva u Podgorici.

Ranije danas Vučić je na službenoj Instagram stranici @buducnostsrbijeav najavio svoj odlazak u crnogorsku prijestolnicu.

“Za nekoliko sati putujem u Podgoricu. Nazočit ću pogrebu Mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija i razgovarati sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori“, naveo je Vučić na Instagramu, a nešto kasnije objavio i fotografiju iz zrakoplova s potpisom: “Na putu za Crnu Goru”.


 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Na putu za Crnu Goru.

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Veleposlanik Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović izrazio je nadu da će dolazak Vučića značiti “početak boljih odnosa dviju država”.

On je za podgoričke Vijesti rekao da je glavni razlog dolaska predsjednika Srbije “odavanje počasti mitropolitu Amfilohiju”, te dodao je da na sprovod dolaze i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Time se šalje poruka snažnog jedinstva srpskog naroda, crkve i države”, istaknuo je Božović.

“Nadam se da će to značiti početak mnogo boljih odnosa Srbije i Crne Gore, uspostavljanje najbližih bratskih i prijateljskih odnosa, čemu je mitropolit crnogorsko- prmorski posvetio život”, poručio je srbijanski veleposlanik u Podgorici.

On je za portal podgoričkih vijesti Vijesti potvrdio da će se Vučić sastati s predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, a na pitanje da li je planiran susret srbijanskog šefa države sa crnogorskim državnim dužnosnicima, te mandatarom za sastav buduće vlade Zdravkom Krivokapićem, odgovorio je da će “o drugim detaljima”  biti “blagovremena obavijest”.

Službena Podgorica drži da je Beograd imao utjecaja na nedavne parlamentarne izbore u Crnoj Gori i pobjedu oporbenih koalicija, te da je podupirao prosvjede i vjerske skupove protiv spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Taj zakon su SPC i Beograd ocijenili pokušajem oduzimanja imovine SPC-a u Crnoj Gori, protivno interesima pravoslavnih vjernika i Crkve, te pokušajem uspostavljanja kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve.

Komentari