Vrtoglavice, migrene i propusti u pamćenju su simptomi koje ima 100-tinjak službenika CIA-e i članova njihovih obitelji

flickr

Očito nije dovoljno da svijetom hara pandemija koronovirusa s raznim mutiranim sojevima pa se pojavio misteriozan havanski sindrom! Direktor CIA-e William Burns je rekao kako je od toga oboljelo 200-tinjak američkih dužnosnika među kojima se nalazi oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji. 

Burnsa je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e. On je u intervjuu za radiopostaju National Public Radio rekao da je “pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdili uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu”.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi.

Osim toga, Agencija je s osam na dva tjedna skratila vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed.



Burns neizravno optužio Rusiju za havanski sindrom

“Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti”, rekao je Burns.

Inače, havanski sindrom ima simptome poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, a tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila kako je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake “usmjerene energije”.

Postoji “vrlo jaka mogućnost” da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

Komentari