Vrhovni sud odbio valjanost rodnog lista u kojem su dvije žene navedene kao roditelji

Ilustracija Foto: Pixabay

Dvije žene u Poljskoj pokušale su registrirati rodni list na kojem su obje navedene kao roditelji.

Vrhovni sud proglasio je da takav ishod ne bi bio u skladu s poljskim zakonodavstvom i odbio raniju presudu Vojvodskog suda, prenosi Narod.hr.

Žene su htjele registrirati britanski rodni list djeteta u Poljskoj. Ravnatelj Civilnoga matičnog ureda odbio je prenijeti dokument zbog činjenice da su u njemu kao roditelji navedene osobe istoga spola. Njegovu je odluku podržao čelnik pripadajućeg vojvodstva, ali je Vojvodski sud presudio u korist žena.

Kasacijskom žalbom slučaj je došao do Vrhovnog suda koji je prošlog tjedna odlučio da dvije žene ne mogu biti zakoniti roditelji djeteta u Poljskoj.



“Presudom od 5. travnja 2018. Vojvodski sud odbacio je odluku vojvodskog guvernera koji je podržao odluku ravnatelja Civilnog matičnog ureda da odbije prepisati strani rodni list. Slučaj se tiče djeteta rođenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u čijem su rodnom listu kao roditelji upisane dvije žene”, izvijestili su iz Ureda državnog tužitelja.

Objasnili su kako je Vojvodski sud prekršio zakon netočnom interpretacijom i primjenom. Vrhovni sud ocijenio je žalbe tužitelja i vojvodskog guvernera opravdanima te odbio zahtjev dviju žena stoga što je isti nekompatibilan s temeljnim načelima pravnog uređenja u Poljskoj.

Komentari