Von der Leyen: Neprihvatljivi su ruski pokušaji prekrajanja granica

Foto: Twitter

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kritizirala je planove Moskve da održi referendume u okupiranim dijelovima Ukrajine, ocijenivši to kao jasno kršenje Povelje Ujedinjenih naroda.

“Nikada nećemo priznati pokušaj Rusije da ozakoni svoju nezakonitu i brutalnu okupaciju ukrajinskog teritorija. Pokušaj promjene ukrajinskih granica potpuno je neprihvatljiv i predstavlja jasno kršenje Povelje UN-a te neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, izjavila je von der Leyen za dpa na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Naime, u očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

Osim von der Leyen, i brojni drugi zapadni dužnosnici osudili su te najave.Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je tako izjavio da moskovski planovi o održavanju “lažnih referenduma” u okupiranim dijelovima Ukrajine predstavljaju “besramno kršenje međunarodnog prava“, dodajući i da je to “nova eskalacija u Putinovu ratu“.

Bijela kuća je pak ocijenila da je Moskva možda donijela odluku o održavanju referenduma kako bi unovačila vojnike na tim područjima nakon velikih gubitaka koje je pretrpjela na ratištu.

Inače, mediji su jučer očekivali obraćanje naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je navodno trebao govoriti o najavljenim referendumima. No sudeći po nekim medijskim napisima, obraćanje je odgođeno za danas.

Komentari