Von der Leyen na otvorenju: Most Svilaj povezuje EU i Zapadni Balkan

Screenshot HRT

Na otvorenju mosta i granicnog prijelaza kod Svilaja bilo je prisutno troje najviših dužnosnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Europske komisije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zajedno su prerezali vrpcu i time označili puštanje mosta u promet.

Von der Leyen: Od ulaganja novca važnija je simbolika koju most predstavlja

“Ovo je poseban trenutak, Most Svilaj povezuje EU i Zapadni Balkan. EU je uložila je 25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost”, rekla je Ursula von der Leyen na otvorenju mosta Svilaj.

Nije zaboravila spomenuti ni cijepljenje.



“BiH i cijeli zapadni Balkan pripadaju EU-u. U našem je zajedničkom interesu i vjerujem da je ovo naša sudbina. Moramo se suočiti s izazovima današnjice, poput epidemije, ekonomskog oporavka. EU je dosad donirala 1,3 doza cjepiva BiH, a u planu su i dodatne količine. Cijepljenje će u konačnici spasiti živote. Moramo uvjeriti stanovništvo da se cijepi i molim Vas da ih zajednički uvjeravamo”, rekla je Von der Leyen.

Plenković: Most simbolizira i vrijednosti koje na s povezuju

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je rijeka Sava koja je najdulja prirodna granica između dvije susjedne i prijateljske države, između BiH i Hrvatske.

“Otvaramo još jedan most koji na spaja, još jednu poveznicu između RH i BiH, ali i poveznicu između EU i BiH. Izrazito mi je drago da je na ovoj prigodi s nama predsjednica EK jer njezin dolazak ovdje uistinu naglašava simboliku spajanja. On simbolizira i vrijednosti koje na s povezuju, a to je prije svega zajedništvo, odgovornost, povjerenje, međusobno uvažavanje i poštovanja te želja da komuniciramo bez ometanja i da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja”, rekao je Plenković.

Tegeltija: Malo je velikih projekata koje smo realizirali, a da sama nisu bili prijatelji iz EU

“Sretan sam što danas zajedno sa svima vama svjedočim završetku ovako izuzetno važnog projekta za naše dvije zemlje, što svjedočimo zajedničkom uspjehu naših zemalja uz podršku EU. Malo je ovako velikih projekata koje smo realizirali, a da sama nisu bili prijatelji iz EU-a. Zajedno smo pokazali da imamo vještina i znanja, hrabrosti da zajednički projektiramo, gradimo i financiramo jedan ovako važan projekt, projekt koji je važan za sve zemlje koje su naslonjene na paneuropski koridor 5C”, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Komentari