Von der Leyen: Amerikanci koriste cjepiva koja je odobrila EMA. To će im omogućiti slobodno kretanje i putovanje po Europskoj uniji

Profimedia

Pandemija je opustošila turizam na kontinentu, dok su mnoge nacije zatvorile granice neesencijalnim putovanjima. Europska unija je pregovara o uvođenju putovnica za cijepljene putnike, iako planovi još nisu formalizirani.  

No, neke stvari se ipak će se mijenajti jer Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, signalizirajući veliku promjenu u politici EU-a, dok se cijepljenje diljem svijeta pojačava, rekla je kako će Američki turisti koji su cijepljeni protiv covida-19 moći posjetiti Europsku uniju u nadolazećim mjesecima.

“Amerikanci, koliko ja vidim, koriste cjepiva koja je odobrila Europska medicinska agencija”, rekla je. “To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje po Europskoj uniji.”

“Jer jedna stvar je jasna: Svih 27 članica će prihvatiti, bezuvjetno, sve one koji su cijepljeni s cjepivima koje je odobrila EMA.”



EMA, regulator za lijekove Europske unije, odobrila je tri cjepiva koja se koriste u SAD-u – Modernu, Pfizer i Johnson&Johnson.

The Times je rekao da je brzi američki program cijepljenja, kao i napredak u pregovorima o korištenju certifikata za cijepljenje, temelj plana vraćanja putovanja u svrhe odmora Amerikanaca u EU-u.

Von der Leyen je rekla da SAD čini “veliki napredak” te je napomenula da je na putu da cijepi 70 posto odraslih do sredine lipnja.

Nastavljanje putovanja će ovisiti o “epidemiološkoj situaciji, no situacija u SAD-u se popravlja, kao što se, nadamo se, također popravlja u Europskoj uniji”, dodala je.

Pandemija je opustošila turizam na kontinentu, dok su mnoge nacije zatvorile granice neesencijalnim putovanjima.

Grčka je rekla prošli tjedan da putnici iz EU-a i drugih pet zemalja koji su cijepljeni ili imaju negativan test na covid, neće više morati u karantenu po dolasku.

Zemlja je voljna otvoriti značajno pogođeni turistički sektor, te je pojačala cijepljenje u nadi da među lokalnim stanovništvom stvori imunitet.

Europska unija je rekla da želi uvesti putovnice za cijepljene putnike, iako planovi još nisu formalizirani.

Komentari