Vojni zapovjednik Etiopije prozvao direktora WHO-a kriminalcem: Nabavlja oružje i lobira za pobunjenike

Twitter

Etiopija je objavila u četvrtak da se približila prijestolnici regije Tigray u ratu koji traje već dva tjedna i optužila je čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za diplomatsko lobiranje u korist pobunjenika. 

U sukobima su ubijene stotine ljudi, 30.000 izbjeglica pobjeglo je u Sudan i upitno je može li premijer Abiy Ahmed, najmlađi afrički lider i prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, održati etnički podijeljenu naciju na okupu.

Tim izabranog američkog predsjednika Joea Bidena pozvao je na završetak borbi i zaštitu civila zbog porasta nestabilnosti na Rogu Afrike.

Abiyeva vlada objavila je da su vojnici izborili niz pobjeda i da će uskoro stići u glavni grad Mekelle s pola milijuna stanovnika u kojemu Narodnooslobodilačka fronta Tigraya (TPLF) uživa snažnu potporu.



Rat se vodi između središnje vlade i najnaoružanije države od njih deset koje čine Etiopiju. TPLF je desetljećima učinkovito vladao Etiopijom kao najjača sila u multietničkoj koaliciji dok Abiy nije preuzeo vlast prije dvije godine.

Vlada tvrdi da je TPLF postao pobunjenička sila i da protuzakonito upravlja regijom Tigray.

Čelnik WHO-a prozvan “kriminalcem”

Tigrayci su držali vlast u Etiopiji više od dva desetljeća prije dolaska Abiya iako čine tek pet posto ukupne populacije.

Abiy, čiji su roditelji porijeklom iz puno većih etničkih skupina Orome i Amhare, preuzeo je vlast 2018. Tada je obećao ujediniti Etiopljane i okončati eru dominacije jedne etničke skupine. TPLF se pobunio protiv promjene i optužio Abiyevu vladu za etničku osvetu protiv bivših dužnosnika.

Etiopska vojska u četvrtak je optužila najutjecajnijeg Tigrayanca u inozemstvu, čelnika WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, za pokušaj nabave oružja i diplomatske potpore TPLF-u.

Vojni zapovjednik Etiopije Birhanu Jula prozvao je Tedrosa kriminalcem, ali zasad nema reakcija iz WHO-a.

Ghebreyesus je bio ministar u koalicijskoj vladi predvođenoj TPLF-om više od desetljeća prije nego što je preuzeo kormilo WHO-a.

Stotine stranih humanitarnih radnika napustile su Tigray i upozorile na rastuću krizu u području u kojem su stotine tisuća ljudi ovisile o paketima hrane i prije borbi.

Etiopija je veliki američki saveznik i njezina snažna vojska podržava mirovne misije u Sudanu, Južnom Sudanu i Somaliji.

Stručnjaci u Etiopiji skeptično promatraju može li vlada pobijediti TPLF koji ima dugu povijest gerilskog ratovanja s planinskog Tigraya.

Komentari