Vodič otpušten iz Afričkog muzeja u Bruxellesu nakon navodnog rasističkog incidenta

africamuseum.be

Kraljevski muzej središnje Afrike u Bruxellesu prekinuo je suradnju s vodičem zbog navodnih rasističkih izjava zbog obrane kolonizacije.

“On više nije vodič u našem muzeju”, rekao je Guido Gryseels, direktor muzeja. “Ogradili smo se od njegovih izjava”, dodao je.

Vodiča su optužili da je da je tijekom posjete studenata povijesti sa sveučilišta u Antwerpenu davao izjave u kojima je ‘idealizirao kolonizaciju’.

“Nakon što se požalio da se teškom mukom izborio za posao vodiča jer je bijelac, kritizirao je obnovu muzeja rekavši da su se “crnci željeli svega riješiti”, rekla je studentica Hanane Llouh.



Direktor kaže da je vodič priznao da su njegove izjave bile nepromišljene, ali je zanijekao da su bile rasističke.

U muzeju je bio zaposlen sedam mjeseci i odradio je oko 70 grupnih posjeta.

Do incidenta je došlo godinu dana nakon otvaranja ‘obnovljenog i moderniziranog’ postava muzeja. Postava je promijenjena nakon pritisaka onih koji su smatrali da muzej nije bio dovoljno kritičan prema belgijskoj kolonizaciji srednje Afrike.

Belgijske kolonije su krajem 19. i početkom 20 stoljeća obuhvaćale područje današnje Ruande, Burundija i Demokratske Republike Konga. Određeni period kolonije su postojale kao privatno vlasništvo kralja Leopolda II. pod imenom Slobodna Država Kongo.

Komentari