Vodeći iranski nuklearni znanstvenik ubijen u zasjedi

Iranski nuklearni znanstvenik za kojeg Zapad dugo sumnja da stoji iza tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja ubijen je u petak u blizini Teherana, prenose iranski mediji. 

Mohsen Fakrizadeh umro je u bolnici od ozljeda zadobivenih u pucnjavi napadača na njegov automobil, prenosi agencija Reuters.

Zapad, Izrael i iranski disidenti su Fakrizadeha dugo opisivali kao čelnika tajnog programa razvoja nuklearnog oružja zaustavljenog 2003. godine. Iran je odbacivao da pokušava razviti takvo naoružanje.

“Liječnici nažalost nisu uspjeli spasiti Fakrizadeha, pa je prije nekoliko minuta taj menadžer i znanstvenik dosegao visok status mučeništva, nakon godina borbe”, priopćile su iranske oružane snage.



Iranska novinska agencija Tasnim ranije je objavila da su “teroristi raznijeli drugi automobil” prije nego što su pucali na vozilo u kojem su bili Fakrizadeh i njegovi tjelohranitelji.

Fakrizadeh je bio među rijetkim znanstvenicima spomenutima u “konačnoj procjeni“ Međunarodne agencije za atomsku energiju iz 2015. o tome razvija li bliskoistočna država atomsku bombu.

Komentari