Vladimir Putin: Ako EU ne želi normalne odnose, Rusija će bez toga lako živjeti

Vladimir Putin

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okrivio je Europsku uniju u ponedjeljak za “propast” odnosa između Moskve i Bruxellesa.

Na sastanku s finskim kolegom Pekkom Haavistom u Sankt Peterburgu, Lavrov je rekao da se na raspadu diplomatskih odnosa radi već neko vrijeme.

“EU kontinuirano uništava naše odnose”, rekao je Lavrov.

Ponovio je svoje kontroverzne primjedbe iz intervjua prošli tjedan u kojemu je rekao da je Rusija spremna na mogući prekid odnosa s EU.



Lavrov je istaknuo da je politička kriza u Ukrajini 2014. godine bila prekretnica u odnosima s blokom, navodeći da su članice EU – Njemačka, Francuska i Poljska potkopale mogućnost mira u istočnoj Ukrajini.

također upozorio je i na sankcije mogle dodatno pogoršati odnose.

Ako želite mir, budite pripravni na rat

Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u intervjuu koji će u cijelosti biti objavljen kasnije u petak, upitan je treba li Moskva raskinuti odnose sa samom Europskom unijom.

“Krećemo od činjenice da smo spremni na to. U slučaju da ponovno dođe do sankcija u nekim sektorima koji predstavljaju rizike za našu ekonomiju, uključujući i neke osjetljive sfere”, rekao je Lavrov.

“Ne želimo se izolirati iz globalnog života, no moramo na to biti spremni. Ako želite mir, budite pripravni na rat”, rekao je.

Glasnogovornik Kremlja: ‘Izvučeno iz konteksta’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kasnije novinarima da su komentari Lavrova “izvučeni iz konteksta”, rekavši da Rusija želi razviti odnose s Bruxellesom, ali da mora biti spremna na najgore.

Peskov je masovne medije okrivio za objavljivanje “senzacionalističkog naslova” bez konteksta – unatoč tome što je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije prethodno, također bez konteksta, objavilo odlomak iz intervjua na svojoj internetskoj stranici.

Na pitanje je li prekid odnosa s EU-om opcija u budućnosti, Peskov je odgovorio da Rusija “naravno” mora biti spremna na takve korake kada je pogođena “izuzetno destruktivnim” potezima koji su oštetili njenu infrastrukturu.

Putin: Možete zanemariti loše namjere

No, sa stavovima svog dugogodišnjeg šefa diplomacije slaže se predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Preko društvenih mreža Putin je poručio kako Rusija nikad neće napustiti Donbas te kako će završiti izgradnju Sjevernog toka-2.

“A ako Europska unija ne želi normalne odnose, Rusija će bez toga lako živjeti. To su izjave izrečene proteklog tjedna u Moskvi. To su izjave zemlje koja mirno radi na razvoju i prilično je sigurna u svoju snagu, tako da može zanemariti loše namjere”, poručio je Prtin

Dodao je kako je smjer razvoja Rusije usmjeren je na poboljšanje života građana i prolaznost susjeda te kako Rusija ima najučinkovitije cjepivo protiv koronavirusa i da se uskoro se pojavljuju još dva!

Komentari