Vlade Srbije, Kosova i SAD-a nominirane za Nobelovu nagradu za mir

Screenshot

Donald Trump dobio je drugu odvojenu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, a vlade Kosova i Srbije prvu, a sve zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Twitteru specijalni izaslanik predsjednika Trumpa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Richard Grenell.

Grenell je na ovoj društvenoj mreži podijelio pismo Magnusa Jacobssona, publicista iz Švedske koji je tri strane nominirao za ovu prestižnu nagradu.

Ovo je druga nominacija u ovom području za američkog predsjednika, prvu je dobio zbog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prethodio sporazumu Beograda i Prištine.

Ukoliko ova nominacija bude i prihvaćena, bit će to druga Nobelova nagrada za mir dodijeljena u vezi s Kosovom.



Prvu je dobio finski diplomat i međunarodni pregovarač zadužen za utvrđivanje statusa Kosova, Martti Ahtisaari još 2008., iste godine kada je i predložio takozvani ‘Ahtisaarijev paket’, set zakonskih normi na kojima je utemeljen ustav kojim je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Na diplomatskim marginama i u dijelu javnosti, nekoliko godina se govorilo i o aspiracijama i mogućnosti da tadašnji trojac koji je vodio dijalog – Federica Mogherini, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić budu nominirani za ovu nagradu, prenosi kossev.info.

Komentari