Vjernici napuštaju Crkvu zbog zataškavanja pedofilije; Biskupi kritiziraju situaciju: Ako je vjerodostojnost jedne nadbiskupije narušena, to urušava ugled čitave crkve

Kardinal Rainer Maria Woleki na meti je kritika svećenika i vjernika, jer oklijeva suočiti se sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji.

Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gdje građani moraju zakazati termin, kako bi službeno istupili iz crkve i prestali plaćati crkveni porez, donosi Deutsche Welle.

Na taj način ova, vjerojatno najbogatija katolička dioceza na svijetu, ostaje sa sve manje vjernika. Mnogi krivca za to vide baš u kardinalu Woelkiju, jer, kako se sumnja, zataškava pedofiliju.

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone katoličku crkvu u Njemačkoj. Kardinal Woelki je 2018. godine naložio jednoj minhenskoj odvjetničkoj kancelariji, da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svećenika, ako su seksualno zlostavljali decu. Međutim, nikad ga nije objavio.



“Krivi su mediji”

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog svećenika – sada već pokojnog – iako je znao da ga se sumnjiči za seksualno zlostavljanje. Svoje glasnogovornike Woelki smjenjuje i stalno poručuje da su mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svjetlu.

Lokalni list Stadt Anzeiger kaže da se nedavno dogodio presedan: Savjet dijeceze, crkveno-upravnog područja kojeg vodi biskup, otkazala je podršku kardinalu zbog., kako kažu, nerazjašnjenog odnosa prema slučajevima zlostavljanja. Od njega se traži da objavi izvještaje.

Samo nekoliko sati prije skupštine, dvije grupe svećenika poslale su otvorena pisma kardinalu. Više od pedeset duhovnika kritizira “neuspjelo razjašnjenje slučajeva zlostavljanja”, što dovodi do “atmosfere nepovjerenja”, naveli su. To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu.

Kritiziraju i drugi kardinali

I drugi njemački biskupi kritiziraju događanja u Kölnu. Do sada su se držali načela, da se ne petljaju u tuđe biskupije, ali sada se osjeća bojazan, da bi se situacija mogla proširiti po cijeloj Njemačkoj.

U prosincu je kardinal Georg Bätzing, predsjedavajući njemačke biskupske konferencije, govorio o katastrofalnom suočavanju sa skandalima u Kölnu, a popularni minhenski kardinal Reinhard Marx je rekao da je kurs njegovog kolege Woelkija poguban.

U petak je u Berlinu predstavljena studija o odnosu tamošnje nadbiskupije prema seksualnom zlostavljanju, za razdoblje od od 1946. do 2020. godine. Na gotovo sedam stotina stranica tu se može pronaći svašta, ali nema izvješća kardinala Woelkija o saslušanju optuženih za seksualno zlostavljanje.

“Tu se sudaraju dvije slike crkve. Woelki se grčevito drži stare slike s mitrom i biskupskim štapom. Zato je izoliran unutar crkve”, rekao je za DW Christian Weisner iz pokreta “Mi smo crkva”.

“Ako je vjerodostojnost jedne nadbiskupije narušena, to urušava ugled čitave crkve u Njemačkoj”, kazao je.

Komentari