Visoki europski dužnosnici u Dubrovniku će raspravljati o pandemiji, regionalnoj stabilnosti te odnosima s Kinom

Foto: Pixabay

U Dubrovniku se održava se već 14. godišnja međunarodna konferencija, poznatija kao Dubrovnik Forum, na kojoj se okupilo deset europskih ministara vanjskih poslova predvođenih šefom europske.

Glavna tema četrnaestog izdanja ministarskog foruma pod nazivom “Zajedno u razdvojenom svijetu” bit će utjecaj pandemije COVID-a na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, a otvara ga premijer Andrej Plenković. Rasprava će se fokusirati na tri teme, uz pandemiju COVID-19, teme su i stanje u jugoistočnoj Europi, odnosno izlazak te regije iz političke karantene, kao i razvoj srednje i istočne Europe kroz inicijative Tri mora i Kina + 17, javlja HRT.

U Dubrovnik je i Josep Borrell, povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, te ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Latvije. Uz domaćina Gordana Grlića Radmana, na forumu će sudjeluju i posebni europski predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i drugi diplomati i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a.

“Glavna je tema foruma geopolitika nakon pandemije koronavirusa. Geopolitičke tenzije postojale su prije pandemije koronavirusa, va vrijeme pandemije, po svemu sudeči postojat će i poslije u postpandemijskom razdoblju. SAD vrše snažan pritisak na Kinu i Rusiju, a postoje i određene tenzije još od 2014. godine i ruske aneksije Krima između EU-a i Rusije. Druga tema bit će situacija u regiji, odnosno području Zapadnog Balkana s naglaskom na odnos i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Iako su pregovori između Srbije i Kosova ponovno počeli nakon određene stanke i dalje nema nikakvog napretka iako SAD posredstvom svog posebnog izaslanika za Zapadni Balkan vrše snažan pritisak i na Srbiju i na Kosovo da naprave određeni kompromis”, izvijestio je u Dnevniku 3 HTV-a novinar HRT-a.



“Treća tema o kojoj će se razgovarati na jednom panelu jest suradnja zemalja srednje i jugoistočne Europe, dakle format 17 + 1 , odnosno 17 europskih zemalja s Kinom, drugim svjetskim gospodarstvom koje će u doglednoj budućnosti postati prvo, imaju velike koristi”, dodao je.

Svoj prvi međunarodni nastup na forumu će imati Christian Schmidt, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a u Dubrovnik dolaze i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

U subotu se na skupu održavaju tri diskusije, o geopolitici u svijetu nakon pandemije, političkoj situaciji na zapadnom Balkanu te ekonomskom razvoju na tom području kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Isti dan u Dubrovniku se otvaraju Dubrovačke ljetne igre, a nazočni će biti i posjetitelji foruma.

Forum će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama – sudionici će morati predočiti COVID potvrde, a bit će omogućeno i testiranje.

Komentari