Višegradska četvorka predlaže ukidanje viza za Bjeloruse i poručuju da prosvjednici trebaju podršku

Višegradska skupina, koju čine Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka, podržala je prosvjednike u Bjelorusiji te najavila da će na summitu EU-a predložiti ukidanje viza za građane Bjelorusije i ponudu gospodarske suradnje s tom zemljom, najavio je u petak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Na razgovorima u poljskom gradu Lublinu čelnici zemalja Višegradske skupine (V4) ponovili su poziv za održavanje novih izbora u Bjerousiji gdje prosvjednici traže okončanje 26-godišnje vladavine predsjednika Aleksandra Lukašenka i poručili da prosvjednici trebaju podršku.

Očekuje se da će se na skupu na vrhu Europske unije 24. i 25. rujna raspravljati o novim sankcijama za bjeloruske dužnosnike.

U ime V4 Morawiecki je na sastanku četvorke u Lublinu u Poljskoj optužio bjeloruske vlasti za gušenje prosvjeda i pozvao na oslobađanje svih političkih zatvorenika.“Svi se slažemo da se u Bjelorusiji moraju održati slobodni izbori, kako bi bjeloruska nacija donijela suverenu odluku o svojoj budućnosti”, rekao je Morawiecki.

Lukašenko niječe namještanje predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza koje je, po službenim rezultatima, uvjerljivo dobio i oštro se obračunava s prosvjednicima koji traže njegovu ostavku.

“Mi želimo iznijeti ponudu gospodarske suradnje za budućnost… Želimo predložiti ukidanje viza za bjeloruske građane i ovaj gospodarski paket za budućnost Bjelorusije”, rekao je Morawiecki na konferenciji za medije.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da bi se glede Bjelorusije mogao napraviti i nacrt obrambene ili vojne strategije no da ta rasprava mora pričekati summit EU-a. Orban nije objasnio kako bi taj dio plana izgledao.

Skupina je također raspravljala o odnosima regije s Kinom, o kojima bi se razgovori mogli nastaviti na sastanku s dužnosnicima SAD-a koji je za skupinu organizirao Morawiecki, kao i naporima na ususglašavanju odgovora na krizu izazvanu širenjem covida-19, rekli su čelnici.

Skupina će stvoriti skupinu za kooridinirani odgovor na pandemiju koja će uključivati i Austriju, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Komentari