Više od tisuću preminulih od koronavirusa u Crnoj Gori od početka pandemije

Twitter

Crna Gora je u nedjelju prešla granicu od tisuću preminulih od posljedica zaraze koronavirusom, dok je istodobno prvi puta od Drugog svjetskog rata u ‘covid godini’ zabilježila negativan prirodni prirast.

Po podacima koje su u nedjelju objavile zdravstvene vlasti Crne Gore, u posljednja 24 sata registrirana su 502 nova slučaja zaraze dok su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana s covidom-19.

„Ukupan broj preminulih povezanih s covid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1003“, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Crna Gora će sredinom ožujka obilježiti godišnjicu od potvrđenog prvog slučaja koronavirusa u zemlji, nakon čega je uslijedilo opće zaključavanje države, pa je prvi val koronavirusa u toj zemlji odnio svega devet života, a ukupno su se zarazile 324 osobe.



Krajem svibnja prošle godine Crna Gora se proglasila za prvu ‘corona free’ državu, najavljujući da će na tome graditi turističku sezonu, no već sredinom lipnja virus je ponovo na teritoriju Crne Gore i počinje se nekontrolirano širiti.

Od sredine lipnja do danas više od 75.000 Crnogoraca zarazilo se koronavirusom, što je 12 posto populacije te zemlje, dok je trenutno aktivno preko 8,5 tisuća slučajeva zaraze.

Cijepljenje protiv koronavirusa u Crnoj Gori počelo je prije sedam dana i to ruskim cjepivom Sputnjik V koje je ta država dobila kao donaciju od Republike Srbije, dok će kineska donacija od 30 tisuća doza stići u Podgoricu za nekoliko dana.

Prvi put od Drugog svjetskog rata više umrlih nego rođenih

Prema podacima koje je za 2020. objavio crnogorski zavod za statistiku – Monstat, prvi put od Drugog svjetskog rata, prošle godine je u Crnoj Gori zabilježen negativni prirodni prirast.

U 2020. godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa, u Crnoj Gori rodile su se 7082 osobe, dok ih je preminulo 7278.

Statistika također pokazuje da je u 2020. u Crnoj Gori preminulo gotovo 700 osoba više nego 2019.

Korona kriza utjecala je i na to da mladi odgađaju sklapanje braka, pa se lani vjenčalo svega 2107 parova, za razliku od prethodnih godina kada je broj novih brakova uvijek bio veći od 3000.

Komentari