Više od 150 pripadnika Nacionalne garde u Washingtonu pozitivno na koronavirus nakon inauguracije

Twitter

Između 150 i 200 pripadnika američke Nacionalne garde koja je raspoređena u Washingtonu kako bi osigurala mirno odvijanje predsjedničke inauguracije Joea Bidena pokazalo se pozitivnim na koronavirus, kazao je u petak američki dužnosnik, a prenosi Reuters.

Američke vlasti poduzele su mjere osiguranja bez presedana nakon što su u Washingtonu 6. siječnja pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osporavajući Bidenovu pobjedu na izborima, upali u kongres i ugrozili američku demokraciju, potaknuti izravnim pozivom samog Trumpa.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da broj pozitivnih možda i raste, no da je ipak riječ o malom broju u odnosu na 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su raspoređeni u Washingtonu.

U Sjedinjenim Državama u četvrtak je drugi dan zaredom bilo preko 4.000 umrlih od Covida-19, a ukupno je do sada umrlo preko 410.000 ljudi.



Vojska je objavila kako se za tisuće vojnika organizira povratak kućama te da će u idućih 5 do 10 dana njih 15.000 napustiti glavni grad.

Očekuje se da će oko 7.000 pripadnika ostati barem do kraja mjeseca, rekao je dužnosnik, dok bi manji broj njih mogao ostati i duže.

Nakon što su se u javnosti pojavile snimke nekih pripadnika Nacionalne garde kako spavaju na jednom zatvorenom parkiralištu predsjednik Biden se ispričao zbog toga.

Snimke stotina vojnika prisiljenih spavati u garaži nakon što su se u Kongres vratili zastupnici postale su viralne u četvrtak i izazvale opću osudu, a neki zastupnici pozvali su ih natrag u Kongres.

Biden je u petak nazvao šefa Nacionalne garde kako bi se ispričao i upitao što se može napraviti, objavljeno je u medijskim izvješćima.

U međuvremenu je Prva dama Joll Biden posjetila neke od vojnika nacionalne garde u blizini Bijele kuće kako bi im osobno zahvalila, noseći pritom košare s kolačima.

“Samo sam željela doći i zahvaliti vam svima na tome što ste čuvali mene i moju obitelj sigurnom”, kazala je Prva dama.

Komentari