Više od 12 tisuća umrlih u Češkoj, Austrija produljuje mjere

Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Broj umrlih od koronavirusa u Češkoj u ponedjeljak je prešao 12 tisuća, a susjedna Austrija odlučila je produljiti restriktivne mjere do 24. siječnja.

Broj umrlih u Češkoj od covida-19 je s 12 tisuća gotovo dvostruko veći nego u susjednoj Austriji koja ima manje stanovnika, prenosi agencija dpa.

Češke vlasti su u posljednja 24 sata potvrdile 6220 slučajeva, a pozitivno je oko 40 posto testiranih.

Država s 10,7 milijuna stanovnika je time od početka pandemije imala 746.714 slučajeva, vlasti upozoravaju da broj hospitalizacija raste zabrinjavajućom brzinom.



Češka vlada sastala se u ponedjeljak poslijepodne kako bi raspravljala o trenutnoj situaciji, no ne očekuje se zaoštravanje postojećih restriktivnih mjera.

Austrija produljuje mjere 

Austrijska vlada odlučila je produljiti svoje mjere do 24. siječnja, objavio je ministar zdravstva, što znači da će velik broj trgovina, restorana i pružatelja usluga biti zatvoreni do tog datuma.

Na snazi ostaju i ograničenja na snazi pri ulasku u državu – svatko tko želi u Austriju mora ostati u karanteni do 10 dana ili dati na uvid negativan test.

Vlada u Beču ranije je planirala ukinuti mjere 18. siječnja.

Vlasti su planirale nakon tog datuma dopuštati ulazak u trgovine i druga mjesta samo onima koji imaju negativan test, a ostali da čekaju do 24. siječnja, no od toga se odustalo nakon protivljenja oporbe.

Austrija trenutačno dnevno ima 160 novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Komentari