Virtualni događaj na temu klime: EU će milijarde eura izdvojiti za zelene projekte

Političarke i političari, aktivisti, slavne i ugledne osobe, među kojima princ William i papa Franjo, pozvali su na djelovanje na svim razinama kako bi se još u ovom desetljeću otklonila klimatska kriza koju su povezali s gospodarskom i s rasnom diskriminacijom, na virtualnom događaju na temu klime do 2030.

“Nijedna zemlja nije imuna na klimatsku krizu, ali u svakoj zemlji najranjiviji su najsiromašniji, premda su oni najmanje odgovorni za nastanak problema”, rekao je Antonio Guterres, UN-ov glavni tajnik, u izjavi objavljenoj na YouTubeu.

Ocijenivši da svijet živi u “povijesnom trenutku” obilježenom “teškim izazovima”, papa Franjo je pozvao sve ljude, bez obzira na vjersku pripadnost, da se ujedine u zaštiti planeta.

“Zemlju treba obrađivati, njegovati, paziti i štititi”, rekao je poglavar Katoličke crkve u poruci na talijanskom, s podnaslovom na engleskom. “Ne smijemo je i dalje cijediti poput naranče. Svatko od nas može u tome sudjelovati ako se odmah danas latimo posla”, rekao je u poruci objavljenoj na konferencijskoj platformi TED noću na nedjelju.



Inicijativu pod naslovom “Odbrojavanje” (“Countdown”) organizirao je TED, mreža specijalizirana za širenje ideja. Pet sati je pedesetak uglednika iz cijeloga svijeta, pa tako i glumice Jane Fonda i Priyanka Chopra, nastojalo upozoriti na opasnost koja prijeti planetu u slučaju duljeg nedjelovanja u budućnosti.

Pandemija koronavirusa ne smije biti “isprika” za odgodu ciljeva smanjenja emisije CO2 utvrđenih u Pariškom sporazumu o klimi, istaknula je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Europska unija će zato milijarde eura izdvojiti za zelene projekte, istaknula je čelnica koja u energetskoj tranziciji vidi priliku za otvaranje novih radnih mjesta.

“Zadaće koje su pred našim naraštajem su jasne. Zajedno moramo štititi i obnavljati prirodu, čistiti naš zrak, oživiti oceane, graditi svijet u kojemu se neće rasipati i pronaći način kako otkloniti klimatsku krizu”, istaknuo je princ William.

“Odbrojavanje” se događa u času kada politički čelnici pokušavaju politizirati ekološka pitanja, ističu organizatori, smjerajući na američkog predsjednika Donalda Trumpa koji nerijetko iznosi skeptična stajališta u vezi s klimatskim promjenama.

“Želim izraziti bliskost sa stanovnicima pogođenima požarima koji uništavaju mnoge dijelove svijeta, kao i s dragovoljcima i s vatrogascima koji izlažu svoj život opasnosti kako bi ugasili vatru”, rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog angelusa.

“Mislim na zapadnu obalu Sjedinjenih Država, posebno na Kaliforniju i središnje regije Južne Amerike (…) na Paragvaj (…) Argentinu”, rekao je.

“Brojni požari izazvani su trajnom sušom, ali za mnoge od njih odgovoran je čovjek svojim djelovanjem”, rekao je Papa i molio Boga da pomogne onima koji trpe posljedice te da osvijesti ljude da bdiju nad Zemljom.

Argentinac Jorge Bergoglio uvrstio je ekologiju u prioritete svog papinstva, a svoju encikliku “Laudato si”, posvetio je brizi za “zajedničku kuću”.

Komentari