Viktor Orban progovorio o odnosu INA-e i MOL-a: Očekujem i molim od lidera susjednih država da nam kažu gdje smo poželjni

Twitter

 Mađarski premijer i lider Viktor Orbán o odnosu INA-e i MOL-a za Glas Koncila je izjavio: “Očekujem i molim od lidera susjednih država da nam kažu gdje smo poželjni, u kojem sektoru, a u kojem nismo poželjni. I molim ih da njihovo stajalište bude dugoročno”.

O svom pristupu kada reagira, a kada ne rekao je: „Moj načelni pristup je ovaj: postoje ugovori i sporazumi o slobodnoj trgovini, zajedničko tržište, europske regulative, sve je to važno. Međutim, svaka država pripada svojemu narodu. Hrvatska pripada Hrvatima, a što se tamo događa određuju Hrvati.”

“Očekujem i molim od lidera susjednih država da nam kažu gdje smo poželjni, u kojem sektoru, a u kojem nismo poželjni. I molim ih da njihovo stajalište bude dugoročno, da nam jednostavno kažu: ‘Da, u ovom ste sektoru rado viđeni, ali u nekom drugom niste.’ Mi ćemo to razumjeti jer i mi razmišljamo tako“, rekao je Orban

Osvrnuo se i na strana sveučilišta: Mislim da je dobro ako u jednoj državi djeluju strana sveučilišta, a mi ih imamo više od deset. I mislim da je povoljno ako imamo i istočno sveučilište. Vrlo rado bismo ovdje vidjeli južnokorejsko, japansko, a i kinesko sveučilište.”



“Mađarsko gospodarstvo vezano je za izvoz – dakle, mi moramo biti u poslovnom odnosu sa svijetom. A činjenica je da težište svjetskoga gospodarstva prelazi na istok, dakle mađarski mladi moraju se osposobiti za poslovanje podjednako u zapadnom i istočnom svijetu”, između ostaloga izjavio je Orban za Glas koncila.

Komentari