Vijećnik u Općinskom vijeću Bugojna: Nema hrvatskog jezika u Bosni, oni koji ga govore, neka idu u Hrvatsku

screenshot

Kako je Bugojno uistinu slika prostora u kojemu Hrvati u FBiH žive posljednjih 30 godina, potvrdilo se i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno kada je samostalnom vijećniku Semedinu Omerinoviću zasmetao hrvatski jezik kojim govore predsjedatelj Vijeća Miroslav Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović.

Omerinović je, nakon što je ‘poselamio’ predsjedatelja Zelića, a ovaj mu uzvratio kako on njega blagoslivlja, rekao kako ne razumije jezik kojim Zelić govori i kako mu je potreban prevoditelj, nakon čega je jasno poručio kako je “bosanski jedini jezik kojim se”, po njemu, “može govoriti u Bugojnu”.

“Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni biti. Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, pričaj hrvatski”, dobacio je Zeliću vijećnik Semedin Omerinović koji, nakon istupanja iz Nezavisne liste djeluje kao samostalni vijećnik. Omerinovićeve zastrašujuće prijetnje izazvale su pljesak vijećnika SDP-a u OV-u Bugojno, stranke koja se inače diči svojom multietničnošću.

Vijećnici SDA prešutjeli su negiranje ustavnog prava na korištenje hrvatskog jezika iako su s vijećnicima HDZ-a BiH, kojima je ono osporeno, formirali većinu u Vijeću. Jedini koji su reagirali bili su oni kojima su uvrede i prijetnje upućene – predsjedatelj OV-a Miroslav Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović koja je zatražila više poštovanja jednih prema drugima te podsjetila na ustavna prava konstitutivnih naroda u BiH, među kojima je i pravo na jezik.



‘Država kontitutivnih naroda, a ne građanska’

“Nitko meni ni bilo kojem drugom Hrvatu ne može osporiti korištenje jednog od Ustavom BiH zajamčenih prava, a to je pravo na jezik. Hrvatski je jedan od ravnopravnih jezika moje domovine koja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bosna”, jasno je poručila Pavlović koja je za Večernji potvrdila kako će najvjerojatnije o tom događaju izvijestiti i Povjerenstvo za etička pitanja, ali i druge organizacije, domaće i međunarodne. Nakon ovakva njezina izlaganja, predsjednici Kluba Hrvata pokušalo se osporiti i pravo govoriti uime hrvatskoga naroda.

“Vi možete govoriti samo uime stranke koju predstavljate, a to je HDZ, nikako uime hrvatskog naroda”, dobacivali su joj vijećnici jasno dajući do znanja kako oni BiH vide kao građansku državu jednog naroda.

“Ovo je država konstitutivnih naroda, a ne građanska, a Hrvati su jedan od triju konstitutivnih naroda koji bi trebali biti ravnopravni. Nitko mi nema pravo kazati kako sam ja manji domoljub od drugih. Ja sam, za razliku od mnogih, mogla otići, ali sam ostala živjeti u Bugojnu koji je i moj grad”, poručila je Pavlović, piše Večernji list BiH.

Komentari