Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo novog izaslanika u Libiji

Twitter

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) odobrilo je u petak imenovanje veteranskog diplomate Jana Kubisa za izaslanika UN-a u Libiji, gotovo godinu dana nakon što je posljednji posrednik odstupio, rekli su diplomati.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres predložio je da  Jan Kubis naslijedi Ghassana Salamea, koji je ulogu posrednika u Libiji napustio u ožujku prošle godine zbog stresa, te je njegova zamjenica Stephanie Williams obavljala tu dužnost.

Kubis je bivši slovački ministar vanjskih poslova i trenutno specijalni koordinator UN-a za Libanon, a bio je i specijalni izaslanik UN-a u Afganistanu i Iraku.

Imenovanje Kubisa uslijedilo je nakon što je Vijeće sigurnosti u prosincu odobrilo Guterresov plan za imenovanje bugarskog diplomate Nikolaja Mladenova za ulogu u Libiji, no tjedan dana kasnije Mladenov je rekao da ne može zauzeti tu poziciju iz “osobnih i obiteljskih razloga”.



Libija je pala u kaos nakon svrgavanja čelnika Muammara Gadafija uz podršku NATO-a 2011. U listopadu su dvije glavne strane u ratu u zemlji – međunarodno priznata Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) i Libijska nacionalna vojska (LNA) sa sjedištem na istoku Khalife Haftar) – dogovorile prekid vatre. Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, dok vladu podržava Turska.

Komentari