Vijeće Europe traži od BiH da provede presude europskog suda kako bi se prestalo s praksom da Bošnjaci preglasavaju Hrvate

Odbor ministara Vijeća Europe (VE) pozvao je u petak vlasti BiH da provedu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) i pozdravio sporazum vodeće hrvatske i bošnjačke stranke o izmjenama izbornog zakona i ustava.

Tijelo VE zaduženo za provođenje presuda ECHR-a je ‘ponovilo zabrinutost jer vlasti i politički čelnici BiH još nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u ustav’.

Zadržavanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sustava predstavlja povredu zahtjeva Europske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaveze BiH kao članice VE-a, istaknuli su ministri, prenose lokalni mediji.

Radi se o više presuda suda, a najpoznatija je ona u predmetu Sejdić-Finci koji su se žalili što se predstavnici manjina ne mogu kandidirati niti biti birani na najviše pozicije u državi.


Odbor je pozdravio sporazum predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića sredinom lipnja 2020. o početku pregovora o provedbi više presuda i o ustavnim i zakonodavnih amandmana u roku od šest mjeseci kako bi se osiguralo njihovo usvajanje u parlamentu prije kraja 2021. godine.

U okviru toga sporazuma dogovorena je i provedba presude ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića kojim se inzistira na osiguranju legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda kako bi se prestalo s praksom da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate.

Komentari