VIDEO Veliki prosvjedi i okršaji s policijom u Crnoj gori, protive se provokativnom ustoličenju mitropolita SPC-a na Cetinju

AntenaM

Novi veliki prosvjed održava je uoči ustoličenja novog crnogorsko-primorskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju u Crnoj Gori.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SCP) Porfirije doputovao je danas u Podgoricu, a na podgoričkom aerodromu oko 13.30 sati dočekao ga je budući mitropolit Joanikije.

Za razliku od Cetinja, u kojem su građani od jutra prosvjeduju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u njihovom manastiru, u Podgorici je mirno, javio je reporter N1.



U tijeku su završne pripreme za večerašnju svečanost.

U 18 sati planira se svečanost u Hramu Kristovog uskrsnuća u Podgorici, kojoj će prisustvovati i patrijah Porfirije, koji je u posjeti Crnoj Gori prvi puta od kada je izabran za patrijarha. U sklopu posjete bit će održan glazbeni program te obraćanje patrijarha i mitropolita.

‘Nije ovo Srbija!’

No, na Cetinju pak rastu tenzije pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Prijepodneva skupina demonstranata uklonila je zaštitnu ogradu na Dvorskom trgu, a sada su blokirani i svi prilazi prema Cetinju, dok su na putevima gume i kamenje.

Prema dostupnim snimkama ceste su potpnuo blokirane. Na cestama se mogu vidjeti “zidovi” od automobilskih guma čija visina doseže preko dva metra.

Uz to dostupne su i snimke nasilnih okršaja prosvjednika s policijom.

Oko 15.30 sati kordon policije povukao se pred demonstrantima u jednom dijelu grada. Ovaj potez okupljeni građani su dočekali aplauzom i povicima “Nije ovo Srbija”.

Duhovno središte Crne Gore

Podsjetimo, Crnogorci Cetinje smatraju svojom prijestolnicom i duhovnim središtem, stoga ustoličenje mitropolita na toj lokaciji smatraju provokacijom.

Već pri najavi ustoličenja, crnogorske domoljubne udruge poslale su prosvjedno priopćenje, a prošlog mjeseca održan je i prvi protest.

“U svojim crkvama možete raditi što hoćete. U našem duhovnom središtu, čija je sloboda plaćana krvlju naših predaka, nećete moći ustoličiti onoga koji ne priznaje Crnogorsku crkvu, crnogorsku državu, crnogorsku tradiciju, crnogorski jezik, crnogorsku kulturu”, naveli su tada u priopćenju pripadnici udruga koji se nazivaju crnogorskim domoljubima.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, navedeno je u deklaraciji prilikom prvog velikog prosvjed kada se okupilo 10 tisuća prosvjednika.

Komentari