VIDEO U Afganitanu prosvjed za prava žena, ima i ozlijeđenih

Screenshot Youtube/ South China Morning Post

Nakon učvršćivanja talibana na vlasti uslijedili su i prvi prosvjedi. U prosvjedu za prava žena došlo je i do sukoba sa talibanskim snagama sigurnosti.

U prosvjedima je najmanje jedna osoba je ozlijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv.

Prosvjedi za prava žena održavaju se već drugi dan prosvjeduju u glavnome gradu, koji je pod kontrolom Talibana.

Među prikazanim transparentima prikazan je i jedan s natpisom “Mi nismo žene devedesetih”, aludirajući na vrijeme kada su talibani također vladali Afganistanom.



Naime, kada su talibani bili na vlasti u periodu od 1996. do 2001., žene su morale biti potpuno pokrivene burkom i nije im bilo dopušteno da se kreću izvan kuće bez pratnje muškog člana obitelji.

Uz to djevojčicama nije bilo dopušteno školovanje, a ženama zapošljavanje.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju desetak i više žena kako se suprotstavljaju naoružanim talibanskim snagama sigurnosti. Neke od žena su kašljale, pa se pretpostavlja da su talibani koristili suzavac, a neke od prosvjednica tvrde da su pretučene.

“Čini se da građanski i politički prosvjedi više nisu dopušteni”, napisao je na Twitteru afganistanski novinar Zaki Daryabi koji je objavio video.

Ponovnim dolaskom na vlast, tlibani su obećali kako će poštovati prava žena u okviru svoje interpretacije islamskog učenja.

Visoki talibanski vođa, Shir Mohamad Abas Stanekzai, rekao je za BBC da ne misli da će žene biti imenovane na visoke položaje u novoj vladi, no da će one imati određenu ulogu.

Komentari