VIDEO Prototip ruskog vojnog transportnog aviona Il-112V srušio se u blizini Moskve

Screenshot Youtube/OAK

Prototip vojnog transportnog zrakoplova Iljušin Il-112V srušio prilikom probnog leta na području moskovske regije.

U zrakoplovu se nalazilo troje članova posade čija sudbina još nije poznata, no ruska novinska agencija RIA prenijela je, pozivajući se na anonimni izvor, kako se vjeruje da je posada poginula.

Informaciju o padu objavio je proizvođač zrakoplova Ujedinjena zrakoplovna kompanija (OAK).

Video snimka nesreće objavljena je i dostupna na internetu te prikazuje zrakoplov kako leti na niskoj visini s jednim zapaljenim krilom, oštro skreće i pada.



Prototip zrakoplova Il-112V prvi je let imao ove godine, a koliko je poznato riječ je i o jedinom zasad proizvedenom primjerku.

Ujedinjena zrakopoplovna kompanija (OAK) je veliki koncern ruskih zrakoplovnih proizvođača koji objedinjuje Iljushin, Irkut, Mikojan i Gurevič (MiG), Suhoj, Tupoljev i Jakovljev. OAK razvija i testira Il-112V kao zamjenu za zastarjeli Antonov An-26.

An-26 čini glavni srednji transportni Ruskih Zračno-svemirskih snaga, a osim što je zastarjeli, problem je što se koncern Antonov koji ga proizvodi, nakon raspada SSSR-a “našao” u Ukrajini gdje se proizvode glavne komponente i dijelovi. A odnosi Ukrajine i Rusije vrlo su loši nakon krize 2014. godine te ruske aneksije Krima.

Komentari