VIDEO Policija u Australiji uhitila trudnicu u vlastitom domu jer je na internetu poticala na prosvjed protiv mjera

Screenshot

Uhićenje trudnice u Australiji zbog promicanja protesta protiv zatvaranja države, privuklo je brojne kritike nakon što se video proširio društvenim mrežama.

Policija je uhitila Zoe-Lee Buhler (28) u njezinom domu u Victoriji pred mužem i djecom. Tijekom uhićenja im je govorila da ne razumije zašto se ovo događa dok joj službenici objašnjavaju da je prekršila zakon.

Vlasti su u Melbourneu donijele odluku da građani moraju ostati u kućama, a uveden je i policijski sat. Zbog nametnute karantene zatvorene su brojne tvrtke, a diljem zemlje su zabranjena okupljanja, piše BBC. I dok jedni podržavaju mjere, drugi im se protive.

Prošli je tjedan policija u Victoriji upozorila građane da će uhititi svakoga tko organizira ili poziva na prosvjed jer time potiče kršenje zabrane okupljanja.



Buhler je na društvenim mrežama objavila podršku prosvjedu protiv uvedenih mjera. Policija joj je pri uhićenju objasnila da je optužena za poticanje planiranog prosvjeda u subotu u Ballaratu.

Premijer Victorije Daniel Andrews branio je uhićenje rekavši da prosvjedi potkopavaju nastojanja da se očuva javno zdravlje. “Sad nije vrijeme za prosvjede. To jednostavno nije sigurno”, rekao je.

Udruge za zaštitu ljudskih prava istupile su protiv ovakvog postupanja i uhićenja zbog organizacije nečega što se još nije dogodilo ili objava na društvenim mrežama, prenosi N1.

U Australiji je krajem kolovoza zabilježeno blizu 25.500 slučajeva covida-19. Broj umrlih porastao je na 572.

Komentari