VIDEO NAJNOVIJI INCIDENT NA BLISKOM ISTOKU Amerikanci na razaraču u nevjerici gledali što radi ruski bojni brod

Ruski bojni brod u četvrtak se na sjevernom dijelu Arapskog mora “agresivno približio” razaraču američke ratne mornarice, piše CNN. Američka je mornarica rekla da je ruski brod ignorirao upozorenja, što je povećavalo rizik od sudara.

CNN piše da je u posjedu snimke incidenta te da se na njoj može vidjeti da se ruski bojni brod približava razaraču USS Farragut. Dva dužnosnika američkog Ministarstva obrane rekla su da se ruski brod američkom približio na nešto više od 50 metara udaljenosti te da je tek tada promijenio putanju kretanja.

Ovaj je incident najnoviji primjer bliskih susreta američkih i ruskih vojnih snaga, koje su američki dužnosnici okarakterizirali kao “provokativne” i “nesigurne”.

Podsjećamo, američki i ruski bojni brodovi sredinom su se prošle godine skoro sudarili u Tihom oceanu. Do sudara nije došlo jer je američki brod u posljednji tren izveo sigurnosni manevar.



“U četvrtak, 9. siječnja, ruski se bojni brod agresivno približio (razaraču) USS Farragut dok je ovaj izvodio rutinske operaciju u Arapskom moru”, stoji u izjavi Pete flote američke mornarice.

“Farragut se oglasio s pet glasnih udara trubom, što je međunarodni signal za opasnost od sudara, te zatražio od ruskog broda da promijeni putanju kretanja u skladu s pravilima kretanja. Ruski je brod isprva odbio molbu, ali je kasnije promijenio putanju. Premda je ruski brod u konačnici poduzeo ispravan potez, inicijalno oklijevanje povećalo je rizik od sudara.”

Ruski je brod promijenio putanju tek nakon direktne komunikacije s Farragutom. Tu je komunikaciju inicirao Farragut.

USS Farragut dio je grupe nosača aviona USS Harry S. Truman i njegov je zadatak da izlaženje u susret potencijalnim neprijateljima kako se ne bi mogli približiti Trumanu.

U prošlogodišnjem incidentu, koji se zbio u lipnju, sudjelovali su ruski bojni broj i američki USS Chancellorsville. Video snimka incidenta pokazala je da su dva broda bila toliko blizu da su američki mornari mogli vidjeti kako se ruski naočigled sunčaju na palubi.

Komentari