VIDEO Lukašenko naoružan s kalašnjikovim prošetao do palače

Twitter

Usred masovnih prosvjeda u Minsku protiv Aleksandra Lukašenka, na aplikaciji Telegram kruže videozapisi u kojima naoružani bjeloruski predsjednik slijeće iz helikoptera u predsjedničku palaču.

Državna televizija u nedjelju je objavila kako Aleksandar Lukašenko, naoružan kalašnjikovim i odjeven u crno, izlazi iz helikoptera i odlazi prema palači.

 

Lukašenko je ranije objavio da će rasporediti vojsku po zemlji kako bi zadržao vlast pa makar se i sam morao boriti do smrti.

Snimka je objavljena u vrijeme kad se na društvenim mrežama nagađa o odvođenju Lukašenka na sigurno nakon što su deseci tisuća ljutitih prosvjednika promarširali ulicama glavnog grada. Sigurnosne snage i vojna vozila stacionirani su na cestama koje vode prema predsjedničkoj palači.

“Ponosna sam na Bjeloruse, jer su nakon 26 godina straha, spremni braniti svoja prava”, rekla je čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

“Pozivam ih da nastave, da se ne zaustave, jer je sada važno ostati ujedinjen u borbi za naša prava”, dodala je 37-godišnja Tihanovska, koja je na izborima 9. kolovoza bila protukandidatkinja Lukašenku koji je po službenim rezultatima pobijedio s oko 80% glasova.

Tihanovska i prosvjednici osporavaju Lukašenkovu pobjedu.

Tihanovska je u međuvremenu otišla u Vilnius, glavi grad Litve, iz straha za svoju sigurnost.

Lukašenko (65) vodi bivšu socijalističku republiku istočne Europe već četvrt stoljeća. Naredio je vojsci u subotu da upotrijebi “najstrože mjere” protiv pokušaja rušenja njegove vlade, prenosi HRT.

Komentari