VIDEO Krenula rasprava o opozivu Trumpa. Oko Kapitola su jake, naoružane policijske snage i snage Nacionalne garde

Foto: Profimedia

Osam dana uoči isteka Trumpova mandata Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se optužuje republikanski predsjednik za poticanje pobune u govoru svojim pristašama prije nego li su oni nasilno upali na američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je imalo za rezultat i petero poginulih.   

To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još uvijek pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopće dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trumpa iz ureda.

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa ‘za’ i 205 glasova ‘protiv’, formalno izglasali rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Pence da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu.

za sada četvero republikanaca koji su otvoreno najavili da će poduprijeti opoziv predsjednika Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa demokrati u Zastupničkom domu spremni su za povijesno glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegova ureda.



Pence je ranije u pismu Nancy Pelosi to odbio navevši kako “ne vjeruje da je to u najboljem interesu naše nacije i sukladno našem Ustavu” te je pozvao Pelosi i Zastupnički dom da se zajedno usmjere na miran prijenos vlasti i inauguraciju novog budućeg predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Zastupnici će morati proći kroz detektore metala prije nego što krene rasprava. Osim zastupnika, isto će morati napraviti i svi njihovi suradnici, pomoćnici i zaposlenici Kongresa.

Oko Kapitola su jake, naoružane policijske snage i snage Nacionalne garde.

Komentari