(VIDEO) KAOS U AMERICI Policijski sat trajat će cijeli tjedan, uhićeno stotine demonstranata. Američki ministar obrane ne podržava slanje vojske na prosvjednike

Twitter

Od utorka je u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, Minneapolisu i Dallasu na snazi policijski sat, koji će trajati cijeli tjedan. U New Yorku nema prometa od 96. ulice do kraja Manhattana, uhićeno je 400 demonstranata, a u Los Angelesu, gdje vojni helikopteri nadlijeću demonstracije, u zatvoru je završilo čak 2700 demonstranata.

 

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio da će vojnom silom suzbiti nemire diljem SAD-a.

Esper je rekao da se aktivnu vojsku može koristiti samo kao “posljednju opciju.”



“Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni”, kazao je Esper, govoreći o zakonu koji predsjedniku omogućuje da upotrijebi oružanu silu na američkom tlu.

“Upotreba aktivne vojske je posljednja opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Trenutno nismo u toj situaciji”, izjavio je Esper novinarima u Pentagonu.

Ta izjava odudara od Trumpove prije dva dana. “Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem”, rekao je Trump u ponedjeljak, nešto prije nego što je savezna policija suzavcem rastjerala prosvjednike kako bi predsjednik mogao doći do crkve i ondje se slikati s Biblijom u ruci.

Nacionalna garda izašla je na ulice na zahtjev dvadesetak guvernera, a na Trumpovu inicijativu u Washingtonu, glavnom gradu države.

Esper je rekao da vjeruje da je u SAD-u rasizam “stvaran” i da je važno o tome glasno govoriti. Smrt crnca Georgea Floyda, koju su skrivili bijeli policajci, nazvao je “strašnim zločinom.”

Esper je također pod velikim pritiskom javnosti jer je bio u društvu Trumpa na putu do crkve.

“Nisam bio svjestan planova policije za raščišćavanje parka”, rekao je Esper. “Činim sve što mogu da ostanem apolitičan… Nekad sam u tome uspješan, a nekad sam manje uspješan.”

Ministar obrane također je rekao da je pokrenuo istragu radi korištenja helikoptera Nacionalne straže koji je letio iznad grupe prosvjednika, smatrajući da je to bilo nesigurno.

Komentari