VIDEO Izrael ubio važnog zapovjednika Hamasa: Palestinci odgovaraju raketama

Twitter

“To je samo početak. Gađat ćemo ih kako nisu ni sanjali da je moguće”, rekao je Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon što je objavio da je izraelska vojska ubila 16 pripadnika oružanog krila Hamasa u Gazi među kojima je i brigadir Hamasa za grad Gazu. 

Najmanje 56 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze.

U Izraelu je ubijeno šestero ljudi, rekli su izraelski zdravstveni dužnosnici.

Ubrzo nakon objave Netanyahua Hamas je ispalio velik broj raketa na izraelski grad Ashdod, a izraelski mediji javljaju da se vojska priprema za nove raketne napade na Tel Aviv.


Hamas je priopćenjem potvrdio smrt zapovjednika i “drugih vođa i svetih ratnika”, a vođa tog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh upozorio je da je “sukob s neprijateljem otvoren”.

Palestinski izvor navodi da napori Egipta, Katara i UN-a za postizanjem mira nisu postigli napredak prema okončanju nasilja koje se rasplamsalo ovoga tjedna, nakon napetosti tijekom Ramazana i sukoba u Istočnom Jeruzalemu.

Opisujući scene razaranja kao “mučne”, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će SAD poslati diplomata Hadyja Amra koji će pozvati Izraelce i Palestince na smirivanje tenzija.

Šef Pentagona Lloyd Austina potvrdio je “čvrstu podršku izraelskom legitimnom pravu na obranu”.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz kazao je kako će Izrael nastaviti gađati položaje Hamasa kako bi obnovio dugotrajni mir, navodi se u priopćenju o razgovoru s Austinom.

Trenutni je sukob najžešći od rata 2014. u Pojasu Gaze, a raste zabrinutost da bi situacija mogla dodatno eskalirati.

Komentari