VIDEO Bošnjaci prosvjedovali zbog nacionalističkih provokacija u školi

youtube/screenshot

Najmanje dvije stotine prosvjednika okupilo se u srijedu pred osnovnom školom u Srebrenici u istočnoj Bosni kako bi upozorili na diskriminaciju učenika bošnjačke nacionalnosti i provokacije kojima su bili izloženi proteklih dana.

Srebrenički Bošnjaci, čija djeca idu u srebreničku osnovnu školu, prosvjed su organizirali nakon što je skupina učenika srpske nacionalnosti na društvenim mrežama ranije ovog tjedna objavila fotografije kojima je veličala četništvo.

Na Instagramu je postavljena fotografija sedam učenika sa šubarama, nastala u jednoj od učionica, a u naslovu je stajalo “Braća četnici”. Fotografije su objavljene kada su u školi slavili pravoslavnu krsnu slavu Svetog Save, a nakon prvih kritika ponovo su se oglasili porukom “Ne stidimo se što smo Srbi i što su nam preci četnici”.

Predsjednik Vijeća roditelja bošnjačkih učenika Mirnes Zahirović kazao je u srijedu kako su ogorčeni posljednjim zbivanjima i provokacijama, posebice stoga što školska uprava nije reagirala na odgovarajući način.



“Tražimo provedbu temeljite istrage, utvrđivanje odgovornosti učenika i eventualnih nalogodavaca posljednjeg incidenta u školi. Osim toga, tražimo odgovornost i smjenu direktora škole Dragog Jovanovića te utvrđivanje odgovornosti pedagoginje i psihologinje”, kazao je Zahirović.

Nastavu u jedinoj srebreničkoj osnovnoj školi pohađaju i djeca Ćamila Durakovića, bivšeg načelnika općine, koji se u srijedu pridružio prosvjedima istaknuvši kako roditelji-Bošnjaci traže samo da se njegovu djecu ne izlaže poniženjima i diskriminaciji. “Mi ćemo na demokratski način tražiti prava za našu djecu jer želimo da odrastaju u normalnom i civiliziranom ambijentu, a ne u političkoj indoktrinaciji”, kazao je Duraković.

Roditelji bošnjačkih učenika traže i da se što prije utvrdi novi dan škole koji neće biti vezan uz nacionalne i vjerske praznike.

Ravnatelj škole Dragi Jovanović kazao je kako će razmotriti zahtjeve roditelja koji su prosvjedovali, no tvrdi kako je sve politički instrumentalizirano te da su zabrinuti i roditelji srpske djece.

U Srebrenici, u kojoj su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba 1995. počinili genocid ubivši više od osam tisuća Bošnjaka, prema rezultatima popisa iz 2013. živi oko 13 tisuća stanovnika. Bošnjaci i dalje čine relativnu većinu jer ih je tamo oko sedam tisuća, dok je Srba oko šest tisuća. Unatoč toj činjenici na lokalnim izborima prije četiri godine za načelnika je izabran Mladen Grujičić, kao zajednički kandidat stranaka sa srpskim predznakom.

Komentirajući incident u školi on je kazao kako u tome ne vidi poseban problem i tvrdi kako su djeca odjenula “narodne nošnje”, a Bošnjaci su sve ispolitizirali.

Komentari