Veliki pritisak migranata na granicama Litve. S Bliskog istoka doalze avionom u Bjelorusiju

ilustracija, wiki

Amerikanci počnu povlačenje iz Afganistana, Bjelorusija zbog prisilnog prizemljenja zrakoplova politički zarati sa zapadom i na kraju izbjeglički hot spot postane – Litva. 

Savršena oluja – tako analitičari opisuju ono što je snašlo Litvu. Američki odlazak i povratak talibana natjerao je mnoge na bijeg iz svojih domova, piše RTL.

Sakina, izbjeglica: “Talibani su nam odmah spalili školu. Mi smo pobjegli i sada smo ovdje u šatoru”.

Kao i drugi, tu su privremeno.



Reza Maher, glasnogovornik afganistanskog Ministarstva za izbjeglice: “Oni jedini spas vide u bilo kakvom putu prema Europi”.

A najlakši put trenutačno je preko Iraka, pa avionom do Bjelorusije. Tamošnji predsjednik, ljutit zbog novih sankcija, dopustio je slijetanje svim migrantima koji onda kreću prema Litvi.

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije: “Zapadne države nastavljaju težiti uspostavi svoje hegemonije i ne odustaju od napora da nam oduzmu suverenitet i nametnu vanjsku upravu”.

I tako migranti dođu do granice, ondje ih čeka litavska policija i smješta u kamp.

Mustafa Hussein Hanad, migrant: “Došli smo kao turistička grupa. U Minsku sam nekome dao 1400 dolara da me odvede u šumu.”

Haidar Al Garawg, migrant: “Došao sam iz Bagdada zrakoplovom i sletio na aerodrom u Minsku pa na granicu”.

Sada su zarobljeni u graničnom području, ne mogu na zapad, na istok ne žele.

Jess, migrant: “U medijima sam vidio ljude kako dolaze i dolaze i čuo da je granica otvorena”.

Litva je proglasila izvanredno stanje kako bi mogli brzo donositi uredbe. Kažu kako im je jasno da su žrtva rusko-bjeloruske osvete.

Ingrida Šimonyte, litavska premijerka: “Nisu Lukašenko ni Putin ti koji se brinu o ljudima u Iraku ili afričkim zemljama. Oni ih samo žele koristiti kao alat za vršenje pritiska na Europsku uniju”.

U dva tjedna na granici je uhvaćeno više od 1500 migranata. Kažu kako će azil dobiti samo rijetki i neće dopustiti da postanu nova migrantska ruta. Ubrzano grade žičanu barijeru koja će biti duga 550 kilometara.

Laurynas Kasčiunas, predsjednik litavskog Odbora za nacionalnu sigurnost:

“Litva njima nije ciljana nego tranzitna zemlja, ali mi ćemo presjeći ovaj put i branit ćemo europske granice”.

Litva je zatražila pomoć i od NATO-a i od Europske unije, i to i u tehnici i ljudstvu, kako bi hermetički zatvorili granicu s Bjelorusijom.

Komentari