Slovenija i Velika Britanija uvele 14-dnevnu karantenu po povratku putnika iz Hrvatske

profimedia

Slovenija je u četvrtak donijela odluku po kojoj se Hrvatska od ponoći stavlja na ‘crvenu listu’ epidemiološki nesigurnih zemalja, a krajnji rok za povratak državljana u zemlju bez karantene je ponoć s ponedjeljka na utorak.

Kako je pojasnio glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin, slovenski državljani koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj moraju se vratiti u Sloveniju najkasnije u ponoć s ponedjeljka na utorak kako ne bi morali ići u 14-odnevnu karantenu.

Oni pak koji u Hrvatsku odu nakon petka morat će u 14-odnevnu karantenu, bez obzira na njihovu dob ili područje u Hrvatskoj u kojem su boravili.

Slovenska vlada najavljivala je ovog tjedna da će krajnji rok za povratak bez karantene za turiste u Hrvatskoj isteći krajem tjedna, no Kacin je pojasnio da je rok produžen, kako bi se onima koji se budu kasnije vraćali i možda našli u koloni pred granicom zbog očekivane gužve dalo više prilike da izbjegnu karantenu.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs ipak je pozvao Slovence da ne čekaju ponedjeljak i zadnji trenutak za povratak u zemlju.

Što se tiče izuzetaka od obvezujuće karantene pri ulasku u Sloveniju, Kacin je rekao da je to u današnjoj odluci vlade detaljno razrađeno, pa je tako od karantene izuzet sav tranzitni promet, prelasci dnevnih i tjednih radnih migranata, dolasci vezani za liječenje ili školovanje i slično.

Slovenski građani koji u Hrvatskoj imaju nekretninu, plovilo ili kamp kućicu imat će mogućnost ući u Hrvatsku s time da se moraju vratiti u roku 48 sati, pojasnio je slovenski glasnogovornik.

Kacin je rekao da brojke u Hrvatskoj zadnjih tjedana jako rastu, te da je Hrvatska već prestigla 40 zaraženih na 100.000 stanovnika.

On je naglasio da želi da Hrvatska “drastično” smanji sadašnji rast broja novih zaraza, kako bi opet postala sigurna destinacija za Slovence.

Velika Britanija također Hrvatsku uvrstila na ‘crvenu listu’

Putnici iz Hrvatske koji dolaze u Veliku Britaniju morat će u samoizolaciju na 14 dana, objavio je u četvrtak britanski ministar prometa.

Uz Hrvatsku na popis je dodana i Austrija i Trinidad i Tobago, dok je s popisa skinut Portugal nakon što je broj novozaraženih u toj zemlji počeo padati.

“Putnici koji dolaze u Veliku Britaniju iz Hrvatske, Austrije i Trinidada i Tobaga sada će morati u samoizolaciju na 14 dana”, tvitao je Grant Shapps.

Dodao je da mjera stupa na snagu u 04:00 sata u subotu.

Ranije u četvrtak Njemačka je izdala upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na covid-19 a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji.

Takvu je odluku ranije donijela i Austrija, ali za cijelu Hrvatsku, dok se u četvrtak očekuje da bi Hrvatsku na crvenu listu mogla staviti i Slovenija.

Komentari