Velika Britanija od četvrtka ide u novi lockdown; Johnson: Vrijeme je da se nešto poduzme jer nema alternative

Twitter

Britanski premijer Boris Johnson uvodi ponovno karantenu u Engleskoj nakon što je u zemlji potvrđeno više od milijun zaraženih koronavirusom, a drugi val pandemije prijeti blokadom zdravstvenog sustava.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najveći službeni broj umrlih u Europi od covida-19, bori se s više od 20.000 novozaraženih svaki dan i znanstvenici upozoravaju da bi u najgorem slučaju moglo umrijeti više od 80.000 ljudi.

Johnson je kazao da će jednomjesečna karantena u Engleskoj stupiti na snagu u četvrtak i trajati do 2. prosinca.

Ljudi će smjeti napuštati dom samo radi školovanja, odlaska na posao, vježbanja, kupnje neophodnih namirnica i lijekova i brige za ranjive osobe.



“Vrijeme je da se nešto poduzme jer nema alternative”, rekao je Johnson.

Vlada će ponovno aktivirati shemu za subvencioniranje plaća kako bi privremeno otpušteni radnici mogli primati 80 posto plaća.

Esencijalne trgovine, škole i sveučilišta ostat će otvoreni, rekao je. Pubovi i restorani bit će zatvoreni osim za dostavu. Zatvaraju se sve neesencijalne trgovine.

Prva nacionalna karantena trajala je od 23. ožujka do 4. srpnja. I sam Johnson se razbolio i početkom travnja bio je u bolnici.

Slične mjere uvele su Francuska i Njemačka.

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada je prijavilo 46.555 umrlih od covida-19, ako ih se definira kao osobe koje su umrle u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa. Šira definicija obuhvaća 58.925 umrlih kojima se na smrtnom listu navodi covid-19.

Po tome su peti u svijetu, nakon SAD-a, Brazila, Indije i Meksika, po podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Najpesimističniji model predviđa 4000 smrti dnevno ako se ne uvedu nove mjere

Ranije je BBC imao uvid u dokumente koji sugeriraju da je Ujedinjeno Kraljevstvo, pod uvjetom da se ne uvedu strože mjere, na putu prema puno većem broju smrtnih slučajeva od covida-19 nego za vrijeme prvog vala.

Jedan od modela sugerira da bi broj smrti mogao doseći 4000 dnevno. Ta brojka bazira se na modelu koji pretpostavlja da neće biti novih, strožih mjera. No većina modela predviđa da bi broj smrtnih slučajeva dnevno mogao biti maksimalno 2000.

Britanskom premijeru se na press-konferenciji pridružio vodeći zdravstveni dužnosnik Engleske Chris Witty te glavni vladin znanstveni savjetnik Sir Patrick Vallance.

Komentari