Velika Britanija će organizirati summit G7 u lipnju, prvi licem u lice nakon dvije godine

Twitter

Velika Britanija planira organizirati sljedeći sastanak na vrhu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), prvi od početka pandemije koronavirusa i nakon što dužnost preuzme novi američki predsjednik Joe Biden, od 11. do 13. lipnja na jugozapadu Engleske, objavljeno je u subotu iz britanska vlada.

Sastanak šefova država ili vlada sedam država članica G7 održat će se u gradu Carbis Bayu, u Cornwallu, navodi se u izjavi Downing Streeta.

Osim zemalja članica G7 (UK, SAD, Kanada, Japan, Francuska, Njemačka i Italija), vlada Velike Britanije pozvala je i Australiju, Indiju i Južnu Koreju.

Prošle godine zakazan je summit G7 u SAD-u, ali ga je Donald Trump morao otkazati zbog pandemije koronavirusa.



Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno prolazi kroz novi val zaraza novim sojem koronavirusa, ali se nada da će uspijeti ukinuti ograničenja uzrokovan apandemijom na proljeće cijepljenjem.

“Premijer Boris Johnson iskoristit će ovaj sastanak na vrhu G7, prvi koji će se održati licem u lice u gotovo dvije godine, i tražiti od čelnika da iskoriste priliku za bolju obnovu (svijeta) nakon koronavirusa, ujedinjujući se kako bi budućnost učinili pravednijom, zelenijom i prosperitetnijom”, navodi se u priopćenju za javnost.

Osim summita G7, London će od veljače preuzeti predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, a u studenom će biti domaćin COP26 u Glasgowu.

Komentari