Veleposlanstvo SAD-a otkriva je li eliminacija konstitutivnosti u BiH opcija, spomenuli i domove naroda…

Ilustracija bild.ba

U zadnjih nekoliko godina više puta smo mogli čuti iz raznih krugova, uglavnom među bošnjačkim političkim strankama, kako je potrebno korigirati ovlasti domova naroda, a neki idu i korak dalje pa govore o potpunom ukidanju principa konstitutivnosti.

Od toga, za sada, čini se, ništa. Barem ako je vjerovati stavu Sjedinjenih Država, odnosno Veleposlanstvu te zemlje u Bosni i Hercegovini. Naime, portal Bild.ba uputio je upit Veleposlanstvu SAD-a u BiH. Naše pitanje je glasilo: Koliko je po vašem mišljenju realno da će doći do reduciranja domova naroda u Federaciji BiH na način da se tim domovima smanje ovlasti prilikom odlučivanja i donošenja zakona? Jesu li, po vašem mišljenju, kako to tvrdi lider SDA Izetbegović, Hrvati u BiH prezastupljeni?

Evo i odgovora Veleposlanstva SAD-a adresiranog portalu Bild.ba: Kao što je državni tajnik Blinken naveo u ožujku ove godine, bit procesa izborne reforme je u ograničenim, ali značajnim, ustavnim promjenama i promjenama izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje izborne diskriminacije, ojačao integritet, poboljšala funkcionalnost institucija svih razina vlasti, te BiH približila europskim integracijama.

To mora uključiti reforme koje će osigurati transparentniji i pošteniji izborni proces, kao i provedbu relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kako bi se osigurala jednaka prava svim građanima koji se žele kandidirati. Temeljne promjene struktura podjele vlasti u BiH, uspostavljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, nisu niti politički ostvarive, niti su cilj ovog procesa. Tvrdnje da je izborna reforma u interesu bilo kojeg od konstitutivnih naroda, ili da se radi o potpunoj eliminaciji koncepta konstitutivnih naroda su neutemeljene.


Mi podsjećamo sve strane da će izborna reforma zahtijevati široku političku podršku i učešće civilnog društva, bh. institucija i političkih stranaka koje predstavljaju sve građane BiH, piše portal Bild.ba.

Komentari