Varhely: Zapadni Balkan treba iskoristiti hrvatsko predsjedanje EU-om

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Povjerenik za proširenje Europske unije Oliver Varhely ocijenio je u ponedjeljak u Bruxellesu u razgovoru s čelnicima oba doma Parlamenta BiH Draganom Čovićem i Denisom Zvizdićem kako će hrvatsko predsjedanje biti prigoda za zemlje zapadnog Balkana, te je pozvao BiH na provođenje reformi.

Kako su priopćili iz Parlamenta BiH, povjerenik Varhely je naglasio ‘kako je predstojeći summit u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom prigoda za fokusiranje na regiju zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije’. Pri tome je istaknuo zabrinutost priljevom migranata u ovu regiju.
Tim povodom, Čović i Zvizdić su rekli da se zemlja suočava s ovim problemom te da očekuje nastavak pomoći Europske unije kako bi se migranatska kriza stavila pod nadzor.
Po priopćenju, sugovornici su izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u Europskoj uniji, posebno se fokusirajući na realizaciju uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa za BiH.
Predsjedavajući Doma naroda Čović je tijekom susreta istaknuo značaj europskih integracija u pravcu jačanja unutarnje stabilnosti BiH, te je izrazio očekivanje kako će izborni zakon biti dogovoren do početka travnja, čime će biti omogućeno i održavanje izbora u Mostaru.

Komentari