‘UZNEMIRUJU JAVNOST’ Vlada Slovenije želi zabraniti Štajersku gardu

Štajerska garda, facebook

Slovenska vlada u utorak je uputila u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena zakona o državnoj granici i zakona o javnom redu i miru kojima se zabranjuje djelovanje tzv. seoskih straža koje su se pojavile uz granicu s ciljem zaustavljanja ilegalnih migranata.

Tim zakonskim izmjenama predviđa se novčano kažnjavanje osoba ili skupina koje uz granicu paradiraju u maskirnim uniformama ili s replikama oružja, odnosno tzv. protumigrantskih “seoskih straža”.

Slovenska vlada optužila je seoske straže da omeću rad policije te da “u dijelu javnosti potiču uznemirenost i strah”.

Slovenska vlada predlaže zato zabranu “svakog postupanja pojedinca ili grupe čiji je cilj nadzor državne granice na način koji je jednak ili podsjeća na izvođenje policijskih dužnosti”.



To, među ostalim, znači da se pojedinci ili skupine u pograničnom pojasu ne smiju pojavljivati u maskirnim ili sličnim uniformama ili s replikama oružja, a  za prekršaj su zaprijećene su i visoke novčane globe.

Pojedinac koji napravi takav prekršaj kažnjavat će se s najmanje 1000 eura, a ako ga napravi kao dio skupine globom od najmanje 1500 eura.

Reakcija je to na aktivnosti tzv. Štajerske straže, Andreja Šiška iz Maribora koji tvrde da pomažu policiji u čuvanju granice.

Slovenska policija u subotu je u blizini Krškoga legitimirala i privela na obavijesni razgovor više pripadnika Šiškove formacije te je zaplijenila više komada replika oružja, ali je navela da nije utvrdila prekršaje koji bi se mogli sankcionirati prema trenutno važećim zakonima.

Komentari