Uzbekistan oborio vojni zrakoplov Afganistana, vjerojatno je riječ o bijegu pilota

Foto: Wikimedia commons

Uzbekistanska vojska oborila je vojni avion Ratnog zrakoplovstva Afganistana.

Potvrdilo je to i Ministarstvo obrane Uzbekistana.

Naime, prvo su izvijestili kako se afganistanski vojni avion srušio u regiji Surkhondarjo, a potom su objavili da je avion srušen jer je pokušao ući u uzbekistanski zračni prostor bez dozvole.

Prema ruskim medijima, dvojica afganistanskih pilota su preživjeli pad, ali su ozlijeđeni te prebačeni u bolnicu.



AFP javlja kako su u bolnicu u toj regiji Uzbekistana primljena dva pacijenta u afganistanskim vojnim odorama od kojih je jedan imao padobran te više slomeljenih kostiju.

Vjeruje se da su piloti pokušavali pobjeći iz Afganistana nakon što su glavni grad zauzeli talibani koji su već najavili preuzimanje i kontrolu čitave zemlje.

Iako su talibani najavili opću amnestiju, velik broj ljudi pokušava napustiti zemlju te u Kabulskoj zračnoj luci koju štite amerikanci vlada kaos.

Isto tako bježanje pilota borbenih aviona kojima je glavna zadaća bila zračni udar na položaje talibana, zaista ne čudi.

Još nije poznato o kojem se avionu radi, a na dosad dostupnim fotografijama vidi se samo slika repa aviona sa amblemom Afganistanskog ratnog zrakoplovstva. Većina medija stavlja sliku lakog turbopropelernog borbenog jurišnika Embarer A-29 Super Tucano kakvih Afganistan posjeduje 19 komada.

Vrlo vjerojatno i je riječ o Super Tucanu budući da su zrakoplovom upravljala svojica pilota, a pilota borenih aviona upravo i imaju najviše razloga bježati.

Komentari