Uzalud Olimpijske igre: Podrška japanskom premijeru dosegla rekordno niske brojeve

Yoshihide Suga/Twitter

Jučer je završen najveći sportski događaj godine. Zatvorene su ljetne Olimpijske igre koje su održane u Tokyu, a da ovo nisu bile normalne igre svjedoči mnogo toga, pa tako i prazne tribine.

Igre ispred pandemije

Japan se, naime, suočava s teškim rezultatima borbe s pandemijom koronavirusa, a posljednjih je mjesec dana u toj državi bila pogotovo teška epidemiološka situacija. Unatoč svemu, igre su održane.

To je razljutilo mnoge građane koji su borbu s pandemijom stavljali na prvom mjesto, pa su tako diljem zemlje održani mnogi prosvjedi čija je glavna meta bio glavni odgovorni organizator, premijer Yoshihide Suga.

Ti prosvjedi su se itekako odrazili na njegov politički uspjeh, pa tako, prema anketi koju je proveo dnevni list Asahi, otprilike trećina građana nije odobravala održavanje OI, a ono što posebno može brinuti Sugija jest činjenica da 60  ne žele da Suga ostane na mjestu premijera.



Ovo je posebno veliki udarac za Sugu jer su ovim katastrofalnim povjerenjem dobro oslabljeni izgledi njegove vladajuće stranke na izborima koji će se održati kasnije ove godine.

Što je uzrok?

U anketi provedenoj tijekom vikenda, potpora Sugi pala je na 28 posto, što je najniže otkad je postao premijer u rujnu prošle godine, a od anketiranih, 56 posto je održavanje OI smatralo dobrim, dok ih je 32 posto smatralo da je to loša ideja.

Sporo cijepljenje u Japanu naštetilo je Suginoj popularnosti, a porast broja novozaraženih, uzrokovan brzim širenjem delta varijante, zasjenio je Olimpijske igre s ukupnim brojem zaraženih koji je u petak premašio brojku od milijun slučajeva.

Sam Suga je kazao kako je razlog loše epidemiloške situacije loš odaziv na cijepljenje, a ne samo održavanje igara. Mnogi građani u to ne vjeruju te su mu to itekako pokazali u ovoj anketi.

Komentari