Uvjerljiva pobjeda desnice u Italiji: Buduća premijerka održala pobjednički govor

Foto: Antonio Moniaci/Guliver

Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Reuters.

Međutim, Meloni i njezini saveznici suočavaju se s povećim popisom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje trećeg najvećeg gospodarstva eurozone.

– Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj točki. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost, rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristašama svoje nacionalističke stranke Braćo Italije u ponedjeljak ujutro.Pomirljiv ton u pobjedničkom govoru

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca. Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim talijanskim financijama.

– Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja. Vrijeme je za odgovornost, poručila je.

Slab rezultat Lige Mattea Salvinija

Nakon više od pola prebrojanih glasačkih listića Braća Italije imaju 26 posto glasova birača, što je ogromno povećanje u odnosu na samo 4 posto na prethodnim parlamentarnim izborima 2018. Nasuprot tome, glavni saveznik Meloni u koaliciji desnog centra, kako se službeno zove koalicija, imao je katastrofalnu noć.

Liga Mattea Salvinija osvojila je, po trenutnim rezultatima, oko 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine, dok je Meloni pretekla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje. Treća članica te koalicije stranka Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila je oko 8 posto glasova pa je stranka Braćo Italije dominantna unutar koalicije.

Ljevica priznala poraz

Uz tradicionalnu koaliciju desnog centra i koaliciju lijevog centra na izborima je samostalno nastupio populistički Pokret pet zvijezda koji je dobio 16 posto glasova, dok je centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila 7 posto glasova. Najveća stranka u koaliciji lijevog centra Demokratska stranka osvojila je 19 posto glasova.

– Ovo je tužna noć za zemlju. Desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji, kazala je novinarima istaknuta zastupnica PD-a Debora Serracchiani.

Različiti stavovi koalicijskih partnera

Iako se predviđa da će desna koalicija imati komotnu većinu u gornjem i donjem domu talijanskog parlamenta, koalicijski partneri imaju različita stajališta o nekoliko pitanja koja će možda biti teško pomiriti. Za razliku od Meloni, Salvini dovodi u pitanje sankcije Zapada protiv Rusije, a on i Berlusconi često su izražavali svoje divljenje prema ruskom vođi Vladimiru Putinu.

Također imaju različite stavove o tome kako se nositi s rastućim računima za energiju, a iznijeli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i mirovinsku reformu, koje će Italija teško moći priuštiti.

Europska desnica čestitala Meloni na pobjedi

Političari s desnice, uključujući čelnike njemačkog AfD-a, francuskog Nacionalnog okupljanja i poljskog PiS-a, čestitali su u ponedjeljak Giorgiji Meloni, čelnici Braće Italije, na pobjedi na talijanskim izborima.

– Slavimo s Italijom, napisala je na Twitteru zastupnica AfD-a u parlamentu Beatrix von Storch. “Švedska na sjeveru, Italija na jugu. Lijeve vlade su stara vijest”, dodala je. Poljski premijer Mateusz Morawiecki je također čestitao Meloni jednostavnim tvitom “Congratulations @Giorgia Meloni.”

Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje, na Twitteru je napisala: Talijanski narod je odlučio uzeti svoju sudbinu u svoje ruke birajući domoljubnu i suverenističku vladu. Čestitke Giorgiji Meloni i Matteu Salviniju što su se oduprli prijetnjama antidemokratske i arogantne Europske unije izvojevavši ovu veliku pobjedu.”

Pobjednicima talijanskih izbora čestitao je i Balazs Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana: “Čestitam Giorgiji Meloni, Matteu Salviniju i Silviju Berlusconiju na današnjim izborima! U ovim teškim vremenima potrebni su nam više nego ikada prijatelji koji dijele zajedničku viziju i pristup izazovima Europe.”

Santiago Abascal, vođa španjolskog desničarskog Voxa tvitao je: “Giorgia Meloni pokazala je put za ponosnu, slobodnu Europu suverenih nacija kako bi mogla surađivati za sigurnost i prosperitet svih.”

Komentari