Ususret njemačkim izborima: Netko ipak neće smijeti izaći

Izbori Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Odbor za savezne izbore ovih dana u Njemačkoj provjerava koje stranke smiju, a koje ne izaći na parlamentarne izbore u rujnu. Uglavnom se radi o formalnim, a ne o ideološkim kriterijima.

Komunisti pričaju o nepravdi

Po svemu sudeći Njemačka komunistička partija (DKP) neće smjeti izaći na izbore krajem rujna. Razlog: ova stranka osnovana 1968. je posljednja četiri financijska izvješća predala prekasno i time nije ispunila uvjete za pravni status jedne političke stranke. “Rokovi su rokovi”, objašnjava Odbor za savezne izbore koji odlučuje o tomu koja politička stranka smije izići na izbore, a koja ne.

“Žele nas uništiti”, kaže predsjednik DKP-a Patrik Köbele. To će biti prvi put da ova stranka, koja se zbog lijevog ekstremizma nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka, neće smjeti izaći na izbore. Jedino ako u roku od sljedeća četiri dana stranka ne podnese tužbu Ustavnom sudu. No stvari ne izgledaju dobro za DKP.

Istodobno je desno-radikalna stranka “Treći put” (Der III. Weg) dobila dozvolu za kandidiranje na parlamentarnim izborima 26. rujna što je naišlo na nerazumijevanje.



Ima još odbijenih

DKP sigurno neće biti jedina stranka kojoj će izborni odbor onemogućiti kandidiranje na izborima. Prije četiri godine od 63 udruge i stranke, pritom ovdje nisu ubrojane etablirane stranke, samo njih 40 je dobilo zeleno svjetlo.

Ove godine zanimanje za izbore je još veće.Do 21. lipnja su Odboru za savezne izbore pristigli zahtjevi 87 manjih stranaka i političkih udruga. Odluka o dopuštenju za izlazak na izbore se donosi na temelju Zakona o političkim strankama.

Smiju li “neozbiljni” na izbore?

Da bi dobile zeleno svjetlo za izlazak na savezne izbore, stranke, prema zakonu, moraju “svojim ukupnim djelovanjem, posebice što se tiče stabilnosti organizacije, broju članova i istupima u javnosti, jamčiti da su njihove namjere ozbiljne”.

Neke stranke već po samom nazivu izazivaju sumnju da se iza njih kriju ozbiljne namjere, a ne satirički projekt.

Kako ozbiljno shvatiti stranku koja se naziva “Jesusparty – stranka evanđelja” ili ACP koja se naziva “anti strankom”?

O tomu odlučuje Odbor za savezne izbore na čijem čelu stoji predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Georg Thiel. U odboru su predstavljene sve etablirane stranke. Kao “etablirane” slove one stranke koje su s najmanje pet zastupnika izabrane u savezni ili jedan od pokrajinskih parlamenata.

 

Komentari