Upoznajte sutkinju koja se ne slaže s presudom srebreničkom krvniku: Usvojila bih gotovo sve žalbe Mladića

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih članova Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) koje je danas potvrdilo kaznu doživotnog zatvora Ratku Mladiću za ratne zločine i genocid u Srebrenici, navela je u izdvojenom mišljenju da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim vijećem.

“Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog vijeća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostupanjskim sudskim vijećem. Po svim točkama optužnice. Izuzev optužbe 6 za uzimanje taoca u udruženom zločinačkom poduhvatu”, navela je ona u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak stranica.

Matimba Nyambe: Usvojila bih gotovo sve žalbe Mladića

Prisca Matimba Nyambe, koja je danas predsjedavala Žalbenim vijećem, kazala je da je Mladić u svojoj žalbi “zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške prvostupanjskog vijeća”. Prema kojima bi ona “usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe”.


Nyambe je ukazala da se zbog ograničenosti vremena, a i s obzirom da radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila samo “najgrubljim greškama prvostupanjskog vijeća”.

Pored ostalog, ona je navela da se, suprotno stavovima većine članova Vijeća, ne slaže sa stavom da je među pojedincima u snagama Srba i rukovodstvom Republike Srpske postojao udruženi zločinački pothvat prisilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva, prenosi Tanjug.

Nyambe je dodala da ne smatra da je postojao zajednički cilj za takav zločinački pothvat, nego da je stanovništvo enklava “željelo otići”. I da je, uz pomoć Armije RBiH i Ratnog predsjedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.

“Sukladno tome, ne mogu zaključiti da je bilo kakvo prisilno premještanje doprinijelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu zaključiti, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage Srba s traženom posebnom namjerom“, napisala je Nyambe u izdvojenom mišljenju.

Rat u BiH nazivala građanskim

Nyambe je bila članica sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici. Međutim, ona je izdvojila mišljenje na 38 stranica, gdje je rat u BiH nazvala “građanskim”, osporavala razmjere zločina u Srebrenici, stupanj krivice rukovodstva Republike Srpske te je Tolimira smatrala nevinim, javio je Klix.ba.

Sutkinja Nyambe rođena je 31. prosinca 1951. godine u Zambiji. Za sutkinju Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izabrana je 2011. godine. dok je od 2006. i sutkinja Visokog suda Zambije.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je danas doživotnu kaznu za Ratka Mladića. Mladić je i u prvostupanjskoj presudi proglašen krivim po 10 od 11 točaka optužnice, između ostalog za genocid u Srebrenici.

I u prvoj i u drugoj presudi Mladić je oslobođen optužnice za genocid u šest općina BiH.


Komentari