Unatoč zabrani austrijske vlade, u Beču održani prosvjedi

Oko 5000 ljudi, među kojima i brojni neonacisti, odvažilo se u nedjelju na prosvjede, kršeći pritom ranije donesene zdravstvene restriktivne mjere – zabranu održavanja prosvjeda zbog policijskog sata i odluke o zatvaranju kojom austrijska vlada pokušava suzbiti daljnje širenje koronavirusa.

Policija je još u subotu zabranila održavanje prosvjeda, s obzirom na ranije loše iskustvo kada se sredinom siječnja u Beču okupilo oko 10.000 ljudi, a mnogi među njima nisu nosili zaštitne maske niti su poštovali mjere fizičke distance.

Policija je izvijestila da se u nedjelju poslijepodne, unatoč zabrani, pozivu na prosvjede ekstremno desno orijentirane stranke FPÖ odazvalo nekoliko tisuća ljudi, a stranka je zabranu održavanja prosvjeda nazvala “skandaloznom”.

Među prosvjednicima su bili brojni neonacistički aktivisti i huligani. Policija je brojne među njima uhitila, no unatoč tomu okupljeno mnoštvo nije se htjelo razići te je krenulo prema zgradi parlamenta, blokirajući pritom promet.Bivši ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, član stranke FPÖ, ranije tijekom tjedna pozvao je pristaše da u nedjelju izađu na ulice te je izraze nezadovoljstvo zbog policijskog sata i trećeg zatvaranja koji su na snazi u državi.

Prosvjedi su zabranjeni zbog narušavanja javnog reda i mira 

Ova je stranka prvi put službeno organizirala skup kojim želi osporiti mjere što ih je donijela eko-konzervativna vlada, nastojeći ograničiti daljnje širenje zaraze koronavirusa. Prosvjedi su zabranjeni zbog “narušavanja javnog reda i mira” koje bi mogli prouzročiti.

“Svjedoci smo neviđene cenzure… to je skandal”, bunio se u subotu pred novinarima Kickl. FPÖ je potom podnio drugi zahtjev za odobrenje okupljanja čija je svrha “obrana demokracije, sloboda i temeljnih ljudskih prava”, no policija ga ponovno odbila, pojasnivši da je razlog tomu rizik od daljnjeg širenja koronavirusa “zbog povećane mogućnosti zaraze usljed novih varijanta koronavirusa” i zbog “nemogućnosti praćenja kontakata” u redovima demonstranata.

Policija je odbila 15 od 17 prijavljenih okupljanja tijekom vikenda. Dopušteno je održavanje samo dvaju manjih okupljanja koja su organizirali ljudi koji nemaju policijski dosje.

Unatoč lockdownu broj zaraženih i dalje visok

Unatoč novom, trećem zatvaranju i odluci o produljenju policijskog sata donesenoj prije Božića, u Austriji, državi s 8,9 milijuna stanovnika, u nedjelju je evidentirano čak 1190 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Podaci iz ankete objavljeni u subotu u tjedniku Profil, ukazuju na to da čak 64 posto Austrijanaca traži zatvaranje žičara na skijalištima, a zna se da su one trenutačno u funkciji.

U Austriji su zatvorene škole, teretane, hoteli, restorani, kulturne ustanove i trgovine čiji rad nije esencijalno važan za život stanovništva.

Socijaldemokratska oporba u subotu se izjasnila za ponovno otvaranje škola 8. veljače.

Komentari